(Bloggen säger söndag, men här i landet är det tidig morgon, måndag, ännu mörkt ute.)
Man kan kanske säga att jag i vissa sociala media inte nu riktigt verkar ha den där riktiga dragningskraften, men å andra sidan är jag ganska van vid att som bildkonstnär och grafiker syssla på en hel del på egen hand. Innan de andra riktigt snajar det fina i kråksången. Så jag skriver på bara. På svenska som vanligt, men med andra språklänkar. I veckoslutet har vi sett en serie om Marco Polo. Vackert filmad, bara nästan för vacker för den innehåller en hel del gymheter i sidenkostym. Inte för sådana som inte kan skilja mellan det de ser på en skärm och vad man får göra i verkligheten alltså. Jamie Oliver lagade grekisk sallad på Aegina i ett annat program som jag såg via kabel- TV. Båda de serierna kan man följa om man vill lyssna på engelska och samtidigt läsa textslingor på svenska. Men Jamie är alltså mer barnvänlig och hans program händer mer i solljus och om dagen. Marko Polo har det rätt så mörkt om natta på sin resa, men de fantastiska dräkterna, de runda mongoltälten och de byggnader som föreställer olika tronsalar och mötesrum i mongolkejsaren Kublai Khans palats, är riktiga fyndgruvor för den som drömmer om att sy sidenbadrockar eller varför inte reflekterande superstiliga reflexvästar till januaripromenaderna längs cykel- och gångbanan. Dagens blågula bild har att göra med funderingar kring vårt slit och släng samhälle. Vissa plastflaskor eller glasburkar har fler användningsområden än andra har jag märkt, och då kan det vara värt att köpa den produkten kanske inte bara en gång. I flaskan har det varit fairtrade flytande honung, men nu har jag diskat bort etiketten och har rypsolja i den istället. Jamie visar vad man gör med olivolja i en grekisk sallad, men det var inte så stora nyheter för mig, så jag försöker åtminstone för en stund tänka till, kreativt kring den inhemska rypsoljan. Hur många användningsområden kan den ha, förutom det vanliga då: Att steka potatisen i?
Meze maten kanske vi äter hela denna vecka, det är vad jag hört, bra och god Europeisk mat, men man kan ta mindre portioner. Gärna får den vara vegetarisk med ägg och mjölkprodukter för min del, För hälsans skull och för att undvika att vi transporterar djur kors och tvärs i stora lastbilar över hela Europa. Det kan finnas alternativ till det med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar