söndag 23 december 2018

Mot ljusare tider igen


Idag är jag ett år klokare igen, hoppas jag. 
Ute är faktiskt en försiktig december sol på väg just nu. 
Jag håller på med julklapparna. Vi har ett tunt lager snö.
Klockan är snart 12.00 mitt på dagen. 
Igår åt jag varma smörgåsar och grekisk sallad. 
Firade med ett päron också. Före den egentliga födelsedagen 
var vi och åt pizza och jag fick snygga lampor i födelsedagspresent.
Några rätt så långa nätter är det ännu innan midsommar. 
Men då kan man faktiskt försöka sova gott.
I år var det också intressanta sångupplevelser i Kyrkokören 
och en skojig julfest i församlingshemmet.

Tack alla ni som har bidragit till de roliga upplevelserna, ställt upp med bilskjuts till körövningarna under hösten och annars bara sett glada ut och försökt "spela med".

fredag 7 december 2018

Självständighetsdagen 2018


Igår var det självständighetsdagen. Med festligheter på slottet i Helsingfors. Här hemma firade vi med afrikanska rytmer och danser tillsammans med Asafakören från Kongo i kommunbiblioteket. I kyrkan hedrades soldaterna som stupat i 1900 talets krig med en krans.

Jag vill speciellt minnas Albert Holmström och Ernest Ståhlberg.


Albert Holmström var gift med Ernest Ståhlbergs dotter Gerda och 
paret hade fått en pojke som hette Börje. Minnes stenen är i Oravais.
Bilden är publicerad i boken "Oravais och Maxmobor i fält."

lördag 10 november 2018

Lördag: Hallonsaft & pizzaplan

Idag gråväder ute, men är här och försöker få till det med julkänslan ändå. Bara några veckor nu tills dagarna igen blir längre. Lucia och självständighetsdagen här emellan. Har redan skaffat några gåvor som jag tror kan vara användbara nästa år. En del ger jag bort, andra försöker jag lära mig hantera just nu.

Det går att försöka få till det med ätbart på blombrädan också, till exempel salladsblad och paprikor. Vi vet inte när snön kommer, om den kommer. Men här före nu kan man till exempel hämta in blomjord.

Beställ tidningen Mission om du vill vara med och motionera!


onsdag 31 oktober 2018

Lillajulklappar eller adventsgåvor till syskon eller bröder, systrar

Till två ärliga och hjälpsamma systrar. Här har jag virkat lingonplockarmössor. Vädret börjar vända emot typiskt November idag. Inga björklöv kvar nu och gråväder och regn, eller molnigt.

Biblioteken ordnar skoj med barn och spöken-kvällar detta veckoslut. Åtminstone i  Korsholm blir det halvt mörklagt med en massa utklädda barn. Enligt videon från i fjol.

Jag funderar på glitter och bling-bling inomhus. I lagom doser. Men går omkring ändå och tror att några dagar i November kommer solen ändå att visa sig.

Här i Vörå gör vi på vårt vis. I Sverige har de hittat på ordet "hybra" barnkläder. Låta posten skicka nya kläder för säsongen för en månad, sedan efter en månad sänder man tillbaka paketet. Billigare än att köpa nytt, men fler långtradare med paket ska fram längs vägarna förstås. Den som kan tänka sig second hand loppis shoppar vidare och åker bil med någon vän till fyndplatsen. Fint och bra, speciellt det senare tycker jag. Blir fler euro kvar för villor, bilar och båtar och utlandsresor som en familj med två barn kanske också kan tänka sig...

måndag 15 oktober 2018

Juläpplen

Jag går i tankarna några veckor framöver. Igår hade vi vackert höstväder, indiansommar. Idag igen gråväder men inget regn. Det är några veckor till 22 December och det är egentligen väldigt kort tid, innan dagarna igen blir längre och ljusare. Men varje år är det de där tre Januariveckorna innan det egentligen börjar märkas. Som vanligt samlar jag här frön och planerar för våren 2019.

Endel har här höstlov denna vecka och det betyder att vissa korser och aktiviteter arrangeras inte som vanligt. Några har valt att flyga söderöver för att försöka få uppleva nya äventyr i några grader varmare än här hos oss.

Jag har börjat leka med skisser till en ny logotype.




måndag 27 augusti 2018

Måndag med många projekt

Tidig måndag morgon: På väg och plocka äpplen: En stockbil börjar pressa på och ska förbi mig trots att det är gula streck vid mittlinjen. Vad tar det åt folk? Mera tokigheter i trafiken på hemvägen: Igen en sån där transport med skylten "LEVEÄ". Jo, visst var den bred, några baracker skulle iväg någonstans. Jag vet vad LEVEÄ betyder. Men kör bara finskspråkiga bilister omkring i det här landet? Finns det ingen som kan på något sätt göra ett trafikmärke som skulle betyda samma sak, eller sätta ordet åtminstone på engelska. Igår på smala skogsvägen: En EU finansierad megatroniskt stor och lång mackapär på släp efter en traktor med dubbla hjul, mannen på väg för att sprida grispiss över åkrarna. Innehållet i den likaså EU finansierade flera meter breda cementbrunnen, vad kallas det? Tänker inte vara prudentlig här och kalla det gödsel. Måste verkligen ge känslan "I am the king of the road" det där. Att någon skaffar för EU stödet en sådan blåmålad minst fem meter lång grispissspridare.

Jag gillar inte att möta dem, de där överdimensinerade fordonen med rätt så hänsynslösa förare. Helt enkelt för att de inte verkar bry sig om de pressar nån liten kärring i diket då hon kör för långsamt i en liten bil.

Mer måndagskänslor: Regndropparna eller morgondaggen över äppelträden som de tårar jag inte får fram. Istället visade jag faktiskt långfingret till långtradarchauffören och det tyckte han antagligen var mycket lustigt. Hm...Thelma & Louse, har ni sett filmen? Långtradarchaffisen som räcker ut tungan medan han kör om de två kvinnorna i bilen...

Mera kristligt sinnade och vänliga tankar då? Denna Måndag som inte är en Söndag i kyrkan. Med mens, snacka om Jesu blod och håll fam en gyllene bägare. En stor gren har brutits loss av äppelträdet, såg jag när jag väl kom vägen fram. Kvinnan inledde mannen i frestelse under sådana här äppelträd. Det vet väl alla. Eva. Inte Adam startade det hela. Med barnskrik och blöjor.

Snälla någon kvinnopräst, hör min bön och skriv en predikotext om livmodern snart. Moder Liv, livgiverskan. Döp en dotter till Liv. Låt henne leva och bli en schlagersångerska i Norge. Liv Ullman, är hon inte därifrån?

Min sorg blandad med ilskan. Min saknad, alla mina minnen, min farmor där vid äppelträdet. Nå nu kommer tårarna...

Jag skriver mer i morgon. Det var också en härlig inspirerad måndagmorgon där i solskenet med det vackra solljuset mellan grenarna. Men så mycket jobb kvar. Jag sover på det och sedan har jag hela veckan, hela nästa månad på mig. Jag kan jobba flera dagar ännu.










lördag 25 augusti 2018

Salsakväll

Vissa förändringar gör till en början ont. Man känner sig som kastad tillbaka till ruta ett med saknaden svidande någonstans i maggropen.

Det tar tid att vänja sig vid det nya.

Någonstans tycker man att det är så skönt om saker kunde få vara som de brukade. Om stolarna stod kvar där man ställde dem i går, om vinden inte tog stora grenar av äppelträd.

Om det inte var så myckeet jobb kvar att göra. Om bara solen ville skina jämt och vi kunde hoppa över December. Men det går inte för då skulle jag aldrig kunna fira födelsedag.

Tomten kommer, snöflingorna kommer i större eller mindre mängd. Varje år. Just nu hoppas jag kunna gå ut i en tunn vindtygsjacka i morgon, att regnrocken kan vara kvar i bakluckan på bilen och att några åkrar ännu inte är plöjda utan har stubben och gulfärgen kvar. Just nu skiner solen in på mina tår.

måndag 20 augusti 2018

Miss Loppis motionerar mera

Den här veckan väntar jag på MI kurskatalogen för att kunna anmäla mig till någon eller några kvällskurser. Jag motionerar med tidningen Mission och försöker vandra eller promenera. Man kan även försöka bli Miss Mission genom att ge gratistidningen Salamu till någon. Det är gratis, kostar inget för varken givare eller mottagare och i den kan man då läsa på svenska om vad lutherska missionärer tänker om sitt arbete och sina projekt i Afrika. Man kan också gå med i en s.k stödring. Mitt förslag är börja med att läsa en blogg.

Jag är inte så förtjust i uttrycket "att brinna" för något i betydelsen att vara mycket intresserad av något. Jag vet inte varför, men om någon vill göra snabbprofil på mig så skulle jag säga att "jag brinner" eller vill mycket gärna att svenskan i Finland håller kvar positionerna, jag tror till och med att vi som kan prata svenska i Finland skulle kunna bli fler. Därför skriver jag här i bloggen flera sidor på svenska och delar gärna med mig länkar om språkkurser i svenska till nyanlända från andra länder. Man kan till exempel välja en kvällskurs i svenska i Medborgarinstitutet även om man har ett arbete dagtid. En kväll i veckan, några timmar är inte så mycket. Istället för att sitta och zappa mellan reklaminslagen på TV. Man kan få ny vänner bland kursdeltagarna också om man har riktigt bra tur.

Ok, jag medger: Med bil på hala isvägar till kursställe kan ha ha sina sidor och orken börjar tryta. Men åtminstone fram till början av November brukar vi ha isfria vägar och i September och Oktober vackra höstfärger i träden när man susar fram i bilen.

Jag "brinner" inte för ordet "hen", men tycker det är skoj med lärare i Medborgarinstitutet här i kommunen eller i Arbis, i grannstaden Nykarleby,Vuxeninstitutet i kommungrannen Korsholm som kan lära ut ännu fler språk än svenska, finska eller engelska. Utmaningarna och "tuggmotståndet" för mig är till exempel spanska eller franska. Tyska och italienska kurser finns det också, för den som är villig att köra några kilometer och betala bensinkostnader.

fredag 17 augusti 2018

Evas äpple del 2: Om fester inom olika religioner

Festkalendern   Festkalendern för augusti  Tideräkning inom olika religioner. Visste du att kristna följer den gregorianska solkalendern? Med något undantag då månkalendern används.

Jag har läst en bra arikel i HBL om detta. Om att när skolan börjat så kan det vara bra att känna till lite om andra religioner och vad för högtider som firas under skolåret av muslimer eller judar. Detta alltså även om du själv hör till någon av de kristna samfunden, oavsett om du är lutheran eller frikyrklig. I Finland finns inte många katoliker och de grekisk-ortodoxa kyrkorna är också ganska få, men det finns en i Vasa nära de gamla kasernerna.

En musikförening i kasernerna är Gruppen Studio 13 (Kaponglogo-yede) Det är en förening som trummar djembetrummor med en lärare från Ghana. Han pratar bra engelska och uppträder på många andra platser än i Vasa. Jag tyckte det var mycket roligt att pröva på en trumkurs förra söndagen i Nykarleby. Läs mer om Studio 13 och hur man kan bli volontär och komma med i en grupp som trummar djembetrummor eller dansar.

onsdag 15 augusti 2018

Munsala Hembygdsmuseum

Under Nykarlebyveckan var detta museum öppet för besökare några timmar. Det var en positiv överraskning. En mängd snyggt utställda föremål i olika materia som visar Munsala och Vexala som kustbyar, vilka saker folk kunde ha i sina hem här i trakten. Detta ställe är också väl värt ett besök och med hjälp ev en telefon nummer på en skylt vid dörren kan man få en guide och någon som öppnar museidörren även på andra tider än under Nykarlebyveckan. Invid stugan finns också en minnessten med en metallplatta för de som Munsalabor som verkat i utlandet. Till exempel som Anna Kempe.

måndag 13 augusti 2018

Evas äpple: Gud är i oss alla

"Gud är i oss alla" = En mening som jag hörde i Vöråkyrkan på söndag. Bra sagt!

"Miss Loppis" / Missionsloppis i Nykarleby har öppet som vanligt 8vardagar 16.00-18.00 hela Nykarlebyveckan utom under Juthbackamarknaden så de har butiken vid Österbottens tidning redaktionen på bankgatan stäng och istället har plats 296 på markanden vid Juthbacka herrgård invid Nykarlebyälven. De har även insamlingslådor på innergården för de som vill ge böcker, kläder, skor eller mattor (ej möbler!) till butiken på andra tider än när butiken är öppen.

Igår var det en på torget en djembe-kurs utan deltagaravgift med en lärare från Vasa. Gratis på tisdag under Nykarlebyveckanär även Munsala hembygdsgård som har öppna dörrar ett par timmar, från och med från 17.00.


lördag 4 augusti 2018

Blåbären bra just nu

Blåbärsplockarna hittar ett och annat berättar de. Några av dator / program problemen löstes också. Stort tack till alla inblandade!

Lingonen brukar komma först i September. Det kan man förbereda just nu. Börja leta fram lite mer höstkläder och lingonplockaren.

Om det finns någon som vill förmedla eller själv beställa tidningen Salamu /Selamta som är gratis information om de lutherska missionärernas arbete i Kenya och Etiopien så kan man beställa tidningen åt sig själv eller till någon man tycker kan behöva något att läsa på svenska. Även tidningen Mission som utges av Finska missionssällskapet är gratis har även den en pappersversion på svenska. Jag tycker många av de projekt de berättar om är sakliga och bra. Det är praktiskt arbete med all kunskap om till exempel teknik idag som missionärerna använder. Inte samma situation som för hundra år sedan då Anna Kempe var verksam i Indien. Jag tror överlag vi kan behöva vidga våra vyer och bli bättre på Afrikas ekonomi och geografi så som läget är idag, 2018. Många gånger är vi kanke lite för inriktade på 1) den egna byn 2) kommundelen 3) kommunen 4) svenska delar och landskap i Finland eller 5) Europa.

Som förälder är det kanske svårt att låta unga vuxna resa på sin första utlandsvistelse och tro att de ska klara sig. Jag skulle antagligen vara den värsta "hönsmamman" av alla, för jag har svårt med att en av ungdomarna i en familj som jag försökt stöda som Röda Kors volontär har fått en studieplats i Åbo! Men jag tror hon har en 2 år äldre väninnna på plats redan och jag hoppas det blir en bra erfarenhet för henne på alla sätt och vis, även om studierna tar några år. Jag hoppas hon lyckas förbättra sina kunskaper i finska och svenska bland annat. Sedan kan hon arbeta som sjukvårdare. Vi behöver i detta land många ungdomar som denna tuffa tjej som kom som flykting / invandrare hit för ca 10 år sedan.


fredag 3 augusti 2018

Semester eller tuff arbetsvecka

För en del personer det första, för andra har den tuffa arbetsveckan inletts. Jag har stött på tekniska problem i ett dataprogram som verkar föråldrat, det kostar att köpa ett nytt och jag vet inte säkert om det ändå kommer att fungera. Vi är alla trötta och ingen vill starta skolan, vi önskar sommarlovet skulle fortsätta men skolstarten närmar sig. I år är det den nionde augusti som är startdatum. Det är om några få dagar. Mindre än en vecka, men vi har åska i luften och det är varmt.

Jag måste medge att jag inte nu mår så vidare bra i värmen. Jag tänkte den skulle inte påverka mig, men jag känner att jag behöver någon form av mild smärtstillare från apoteket. (Panadol). Jag försöker förklara detta för familjen, men de verkar inte kunna sätta sig in i detta. Jag måste vänta några timmar tills apoteket öppnar och just nu är det inte roligt alls. På något sätt kommer även denna vecka att avslutas med en fredag, lördag , söndag. Som alla veckor.

Jag fortsätter skriva här som förut. Jag gorde mitt yttersta igår för att få det att bli en bra dag. En rolig dag, för vädret var vackert. Men folk kände sig ändå inte nöjda med mina prestationer. Jag försöker komma vidare på något sätt. Försöker framhålla att vi måste försöka ta det steg för steg och vila emellan. Att Rom inte byggdes på en dag. Men jag får förklara samma sak om och om igen och budskapet verkar inte gå fram.

Så klart kommer nästa veckoslut, men kanske inte med trevliga semesterminnen som vi önskade. Men omsider, såsmåningom hoppas jag vi glömmer även de mindre trevliga replikerna i dialogerna.

Jag undrar om någon annan har det lika bökigt och jobbigt just nu? Det är bra att minnas, men inte allt.

Jag försöker få ännu en stunds vila, det ser ut att bli en solig vacker dag idag. Det är ännu sommarlov.

måndag 30 juli 2018

Röda Korsets Butik i Vasa

Ett sätt att ta sig till butiken som på finska kallas  SPR-Kirppis är att åka med bussen. Det kostar 14 Euro tur och retur, men det kan vara värt det för de har många bra kläder för alla årstider vi har här i landet och dessutom möbler, leksaker, böcker och tyger för de som vill till exempel läsa böcker på svenska eller finska. De flesta kläder kostar inte "skjortan" utan man kan fynda för 2-5 euro alla sorters kläder och sedan gå till matbutiken strax intill och köpa god mat till veckoslutet för resten av pengarna man har kvar i plånboken. I samma hus är det också ett gym och en butik som säljer allt som har med hem och trädgård att göra.

Ett bra ställe att börja på för den som vill upptäcka Vasa.

En annan sak jag inte kan få sömn för nu utan måste skriva av mig är: Föräldrar om ni är barnvakt på stranden och ser att barnen bråkar med sådana som är yngre eller nykomlingar i landet: Sitt inte bara där, utan försök prata med barnen om vad de leker. Jag såg till exempel några barn som "lekte tillsammans" att de hela tiden låtsades de skulle kasta stenar på den minste gossen i gänget. Han hade mörkare hår än de två större pojkarna och bättre solbränna om man så säger. Men han var liksom aldrig med i gängete utan fick verkligen kämpa på där med de två större pojkana som hela tiden fäktade emot honom med pinnar och käppar i en mystisk två mot en-lek. När jag frågade de två större pojkarna att varför de gör så, fick jag bara svaret: Vi bråkar inte, men han är inte vår lillebror, bara en som går i vår skola. Minstingens mamma satt längre bort på stranden och hade inte alls ögonen på hur eller vad de tre pojkarna lekte. Minstingen lärde sig säkert en del nya svenska och finska ord den dagen, men det verkade vara en rätt kämpig dag för honom.

fredag 27 juli 2018

Försöker plantera om ett citronträd

Men då blommar plötsligt den danska rosen som jag trodde inte klarat vintern. Sedan hittade jag en "kingsize" potatis, tre gånger så stor som de övriga. Bingo!

Gården verkar övergiven, bara hyresgästerna är där. Det är totalvarmt och jag skulle vilja "åka och bada" på något sätt. Men borde, säger den stränga finlandssvenska ekonomen spara bensin. Här åks inte och badas stup i kvarten, kvinna bliv vid din potatisgräfta och håll inte på och tjattra om folk du sett i kyrkan. Delilakören kommer att sjunga sånger snart och någonslags lila blomma har slagit ut vid äppelträdet ssom har rätt bra med kartar.

Kartor till kolonilotterna?

Behöver vi sådant eller kan vi inte bara gå in och googla gantareller. Eller så bara lyssna en gång till på John Abercrombie. Igår spelade vi en LP med honom och det var fantastiskt vacker musik. Men nu hittar jag inte exakt den video där han spelar just det pianostycket, så nu måste jag...borde jag säkert överlåta sökningen till någon mansperson som verkligen kan det här med musik. Eller låta Er, bästa läsare försöka ta reda på detta utan att hänga upp er på min genderism. Kvinnor kan söka på internet precis lika bra som män.

tisdag 24 juli 2018

Så mycket konstigt på vägen

När man är ute och kör längs en vanlig landsväg kan man plötsligt få se en halv långtradarsläpvagn parkerad mitt i körbanan. Jag tycker det är dumt ofog och slött. Varför kunde chauffören inte parkera på en uppfart? Om jag skulle parkera min bil som är ganska liten på samma ställe så att den upptar ungefär lika mycket av vägbanan och vandra iväg någonstans för några timmar. Jag tror det skulle höras mycket om det och böteslapparna skulle komma i posten redan följande dag.
Varför får folk med frontlastare på traktorn och en vass järnpigg som de kör 1 enda inplastad halmbal hålla på med det. Varför skaffar de inte en släpvagn och lastar alla plastbalarna på den?

Mycket ofog finns det. Jag skulle vilja prata med en klok häst om detta.

Varför envisas moppekillar med att köra på bakhjulet? Varför kör folk så fort i kurviga skymda vägavsnitt? Tror de elden är lös och de är odödliga superhjältar?

Jag måste få skriva av mig detta. Kanske ingen läser. Men jag tror inte det räcker med att be till Gud här. Någon bilskollärare borde ryta till! Jag tycker det är rätt ofta unga personer som leker så där på vägarna.

Håll till höger och sakta ner, det är sommarlov men man vet aldrig vilka konstigheter som kan finnas på vägen. 50 kilometer i timmen. En bra hastighet. Vad tror ni den trekantiga skylten över den betyder?

Bär, Bolivia & Barn som behöver faddrar

Bolivia 

Här är en länk till en sida om vad Finska missionsällskapet arbetar med i Bolivia.

Även via Plan.fi kan man stöda barn eller projekt i olika regioner eller områden i Bolivia. När jag var "tjuging", hade just fyllt bara tjugo år fick jag chansen att resa med en grupp från Finland till Bolivia så därför tipsar jag jag gärna om just det landet. Men via de båda understödsorganisationerna här ovanför så kan man naturligtvis även välja andra länder och regioner. Finska missionssällskapet har på sin hemsida en karta med alla länder där de har pågående projekt.

Även här hemma kan man Röda Korsa på bara. Naturligtvis. Om man vill. Både i svenska eller finskspråkiga grupper, som volontär.


måndag 23 juli 2018

Tía Maria Städar å Lagar

TMSL.fi (Nej, den existerar inte, den hemsidan.) Men SLEF är uppe på nätet. Där kan man beställa gratis Selamta / Salamu tidningen till någon som man tror kan både behöva den och tycka att det är intressant att läsa om vilka praktiska och bra projekt missionärerna i Kenya och Etiopien arbetar med.

Man kan också gå in på Finska missionssallskapet  och läsa om tidningen Mission, också den kan man beställa gratis åt sig själv eller en god vän. De har också en motionskampanj på gång där man kan utmana sig själv på vandring eller promenad. Eller läsa sidan på finska eller engelska. Om man tycker solen gassar och värmer för mycket där utanför fönstret idag. Det ser ut som att det blir ännu en varm och solig dag här och det som jag funderar börja med idag är vattna jordgubbsplantor och klippa ned fröställningar av perenner och försöka få dem att trivas på ett nytt ställe. Få ner några långa grässtrån med en Fiskars sax. Sådant som jag hoppas ska ge en bättre look på kolonilotten nästa år. Solbada samtidigt. Söta lilla stugan som jag fotograferat är en gammal bagarstuga. gammelfarmor Johanna använde den på sin tid. Hejmane i skick! Det är ett tålmodigt räfsande och vattnade, här och där.

Ibland trillar jag omkull själv i värmen, ibland är det någon annan som får lov att iförd gips eller bandage vila upp sig. Men vi försöker komma oss igång så länge vi kan och orkar, varje dag. På olika ställen på "hejmane". Utan "gubbarna" och "pojkarna" skulle jag aldrig klara hela alltihopa. Motorsågen och plogen, harven och allt med ved överlåter jag åt dem. Men tänk kvinnorna under kriget som bara fick lov att lära upp sig med dessa redskap också! Respekt!

#kockola #dalabackan om ni använder Instagram. Där sätter jag nu upp bilder på vad vi odlar och vad vi lagar för mat av årets grönsaker i landet. #mariakockar och #mariakockarmejra är de bildsamlingar där jag lagat maten själv. Turligt nog har "Le Chef"/ Han-i-Köket, nu återintagit sin rättmätiga plats efter semestern.

IBERIA


söndag 22 juli 2018

The Wombats i Medborgarinstitutet?

Wörå-Oravais-Maxmo Medborgarinstitut kommer snart (omkring 23 aug) ut med den nya kurskatalogen för hösten 2018. Så nu är det snart dag igen att starta kanske med "The WOMbats" men sedan fixa till det med egen stil? Kan KAJ så kan du och din orkester. Bara att Börja Öva. Var skulle Börjes Orkester vara idag om de inte övat? Hup...hup..hupp...aripäivät.
Hejmani i skick
Lyssna på Wombats
Womkidz eller Womteenz? Kanske hittar ni ett ännu fyndigare namn på orkestern?

lördag 21 juli 2018

Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland

SLEF

Söndagar kan man via internet passa på att sätta en donation via internet till förmån för missionen.

Läs mer via hemsidan om vad mer som man kan göra. Bra tidsfördriv en mulen måndag också. Vilken tur att vi nu fått regn, även om det kom med åskdunder och brak.Det ser bra ut med sädesfälten just nu. Havre och korn har gröna ax, men vetefälten börjar gulna. Många gillar kaffe och kanelbulle, men det finns många yngre som undrar om de ev. är glutenintoleranta och borde sluta med vetebullarna.

Ett tips är de nya havredrickorna, de kan ersätta kaffe om man sätter i mikron och smaksätter med choklad eller kanel och istället för vetebullarna väljer en smörgås där brödet är bakat på havremjöl.

Det är egentligen ingen större katastrof att få reda på att man är glutenintolerant idag, alltså.

fredag 20 juli 2018

Liten scen i vacker UF lokal

Bertby UF skulle kunna vara för ungadomar ett bra Musikcafé. Det är en lagom liten scen att börja på.

Skulle gärna se och höra fler evenemang i denna UF lokal under sensommaren och hösten. Den är så lagom stor.

Några semesterdagar kvar och så ser vi fram emot Botniacyklingen. Jag tillhör beundrarskaran men tror jag satsar på andra idrottsformer.

Idag vandrar jag i egen takt och om det inte regnar så kanske ett dopp i någon liten sjö. Nu fler moln, men inget regn ännu. Kan bli uppehållsväder trots att meteorologerna har ritat regnmoln för detta veckoslut.


onsdag 18 juli 2018

Projekt Parkbänk in progress...

...Vasa gospel kören i Oravais vägkyrka. I väntan på aftonkonserten. Bänken är placerad vid en sten om att Jakob Tegengren bodde en viss tid i Oravais. Älskar ni årtal, gör ni av detta sommarleken ta reda på när, mellan vilka år alltså, Tegengren bodde i Oravais. Om ni som jag har lite svårt med årtal så där superprecist så finns det annat man kan leka med släktingarna: Vem kalligrafi-skriver snyggaste g-klaven? Med sitt eget namn i supersnygg autograf underst. Instagramma, fota, videofilma och blogga på.

Idag drömmer jag om att jag hinner med dopp i sjön innan regnet de utlovat till fredag och veckoslutet.

Dopet. Jean-Baptiste Bernadotte, vem var han? Vad hette hans pojk? Jean-Babtiste? Bojken hette...? Taikon, Katarina vad skrev hon för böcker, vad heter syskonen i fam. Taikon? Vilken sommarteater spelar skådespel om fam. von Trapp? Varifrån kom fam. von Essen till Oravais?

 ...Lill-Babs populäraste låt? Vilken var den.?

Sånt kan man också hålla på med, medan de andra läser sin HBL.

BOK

tisdag 17 juli 2018

Trevligt infokort om Röda Kors butiken i Vasa, men bara på finska

Nu kan jag de två "grundspråken" finska och svenska och tog obehindrat in informationen om vad "SPR Kirppis" butiken i Vasa är och vad den har för gatuadress i stan.

Men är tanken här att det skall vara en veckas språkkurs / gissningslek för till exempel alla i Finland som har svenska som modersmål och är medborgare i landet, alls icke invandrare utan födda här?

Samt att det för alla som är födda utomlands men som är nya medborgare eller håller på med ansökan för att få bli det bara skall på något vis vara en rolig sommarlek "Vi lär oss finska"?

Eller är tanken att SPR (Finlands Röda Kors) vill att enbart finskspråkiga personer hittar butiken? Kortet är praktiskt och trevligt utformat, man plockar gärna det med sig och tänker jag tar några extra till vännerna i grannhuset. Poäng för att Vasa butiken med adress nu finns med i listan på kortets baksida. Men vad är det för vits att trycka upp det rara kvadratiska kortet om det bara görs på ett språk?

Jag gillar för det mesta allt med SPR kirppis och kommer att idag ta kortet med till vännerna som behöver billiga vinterkläder, eftersom de är en stor barnfamilj. Vi tänker ta oss tid och fundera på kortet tills alla förstått var den här butiken är, trots att flera av oss inte kan just någon finska alls. Tanken är god med kortet, men det är några små detaljer som kunde förbättras. Översättning av text till exempel till engelska, nytryck av kortet.

måndag 16 juli 2018

Saga och sanning

Det här stället varnade mina föräldrar mig för. Det hör till Kimo Bruk och det finns en fors där. Det är alltså en plats där man om man vill berätta lite sagor istället för att skriva om verkligheten, skulle kunna dra historier om forskarlen och sådant. Om man istället forskar lite i saken så kan man få veta att stället kallas Kimo Bruks hålldamm och att här var ett ställe där man kunde reglera hur mycket vatten skulle rinna under stenbron med hjälp av dammluckor. Bönderna och smederna i trakten försökte lösa vardagsproblemen med att det blev översvämning av smältvatten på åkrarna om man inte kunde på något vis kontrollera vattenflödet i Kimo ån. Smederna behövde vattenkraften till vattenhjulen för att kunna hålla igång hamrarna vid till exempel Kyroboas.

Mina tidiga barndomsår var vid två större vattendrag än Kimo å: Nykarleby älven och Kalix älven i Norrbotten.

I Nykarleby bodde vi bara några tiotal meter ifrån älven, nära det ställe där Nykarleby vattenkraftverk är idag. Mina föräldrar vaktade mig tror jag, de skulle inte låtit mig leka utan barnvakt vid älvstranden. I Kalix är en skola byggd strax intill älven. Så de som går i den skolan får från första klass lära sig respektera den. Den är vacker och glittrande om sommaren, Kalixälven, men höst och vår kan den liksom Nykarlebyälven verka både mörk, kall och skrämmande.

Här i väntan på att få gå och se "Lumpänglars väg" skulle jag bara försöka få denna bild och några till av broarna och bryggan runt hålldammshuset och vattenglittret i Röukas. Det gick inte helt smärtfritt, för det var en varm lång dag och jag fick solsting eller tappade balansen så jag föll baklänges. Turligt nog inte ned i forsen, bara strax intill. Antagligen var det de porlande ljuden som var orsaken. Det gjorde ont och jag blev lagom rädd. Nästa gång vet jag att verkligen ha respekt för det här stället. Det finns ett kors på hålldammshusets tak som jag med avsikt inte tog med. Mina föräldrar sa korset var för att en liten flicka drunknat  där. Saga eller sanning vet jag inte än idag. Men det var ett varningens ord som kanske ändå verkligen hade effekt så att jag denna gång bara "drattade på ändan uppe på landabacken". Femtiåriga tanten Maria alltså.

Lumpänglars väg handlar om flickan Saga som har en lillebror som "forskarlen tagit", dvs han ska ha drunknat. I den föreställning jag såg sedan senare på kvällen var det flera ställen där åtminstone jag satt andlös av spänning: Scenerna med barngruppen som medverkar. Till synes utan barnvakter.

Till exempel den lilla flicka på omkring fyra år som klev omkring på en trädgårdsgunga vid portlidret utan att ramla och falla. Vi skrattade för hon satte gungan i rörelse medan de större barnen spelade sin scen om en flicka som de leker de ska kasta i brunnen. Allt gick bra och vi tänkte alla vilken välregisserad teaterföreställning!

I verkligheten också lite före "showen": En pojke på fem år ungefär och en kvinna i mommo/fammoålder på bryggan vid Komossa fritidsområde. Hon står uppe på bryggan och fotograferar med mobilen när han simmar längs bryggan och sedan klättrar upp på den. Så där håller han på ca. femton varv innan han verkar nöjd. Jag satt kvar i bilen och undrade varför kvinnan inte stoppade sin kamera i väskan och gick i vattnet hon med. Jag har gjort samma sak som hon. Jag var där och skulle lära en liten pojke simma. Förstås ville jag ha foton och gjorde som hon på bryggan, men jag minns att jag sedan faktiskt själv klev ned i vattnet och drog honom i en simring av och an tills han kunde saken.

Idag tycker jag vi har blivit lite tossiga faktiskt. Vi ska jämt fotografera varje ögonblick. I min iver att inte tappa kameran i forsen vid hålldammen trillade jag omkull och var nära slå huvudet i en sten. Tur jag hade en keps med tjockare tygkant så jag inte slog huvudet värre. Jag förundras också av ungdomarna här som cyklar och håller mobilen framför sig med ena handen och ser mer på den än på vägen framför sig, medan de med andra handen håller i styrstången på cykeln. Visst blir det en och annan cykelkrock innan vi lär oss.

Jag skriver det här inte för att spoliera teaterförställningen utan för att förstärka varningen som finns på något vis redan i texten till pjäsen. Respektera Kimo å med dammarna och forsarna i den. Eller vilket annat vattendrag eller sjö i landet. På något vis försöker varje förälder nå sina barn med detta budskap tidigt. Folkhälsan ordnar simskolor och på något sätt lär vi oss med åren så att många klarar av att leva nära så mycket vatten. Alkohol och vattendrag, sjöar och fiske. Det förekommer ibland notiser i dagspressen om folk som inte klarat den biten så vidare bra.

Men rätt många ändå här i landet verkar "fatta galoppen" med tiden. Vi ser faktiskt de trekantiga varningskyltarna med bil som åker i älven och förstår vad som avses.

Med på bild en bänk att tänka på också. Projekt Parkbänk in Progress. Denna bänk alltså då med extra varningsskylt.





I Kockola skolan

#kockskolandepaican
Har inga tomater.

Däremot har jag sett ett skådespel och sjungit och lyssnat och tänkt och sovit.

Fortfarande skiner solen.

IBERIA

Jag är så glad jag är här för att kunna skriva detta. Jag ska bli ännu försiktigare i skogen och jag vill gå på en zumbakurs  eller två i höst. Samt vattengympa.

Man kan göra någon kullerbytta nu och då, bara man inte lägger av med gymnastiken. Det är vad jag tror! I can...!




lördag 14 juli 2018

Anders Svedbergs skola i Munsala

Anna Kempes föräldrar hette Maria och Jakob Kempe. Maria var Anders Svedbergs syster. Svedbergs skola i Munsala är en av de första folkskolorna i vårt land där man använde svenska i klassrummet. Zacharias Topelius sägs ha medverkat till mycket av undervisningens metoder och former, han föreslog och startade samt medverkade själv i tidningar för barn. Idag var jag till skolmuséet som var öppet för besökare.

Anna Kempe var en av de första flickorna som fick gå i skolan. Hon hade lång skolväg och gick till fots även på vintern. Läs mer om Anna Kempe  på bloggsidan om hennes liv som missionär. Sidan är på engelska, eftersom Anna Kempe efter sin tid i Svedbergs skolan fick ännu en stor chans i livet. Hon fick utbildning till missionär i England och reste sedan till Indien för att bli lärare där.

fredag 13 juli 2018

Rosa dansar

Snart dags för Lumpänglars väg 

Då har jag skrivit på de här bloggsidorna i ett helt års tid och med jämna mellanrum länkat till Oravais teaters hemsida. Det ska bli intressant att se hur scenerna spelas i år. Det är många historier i ett enda skådespel, men den gemensamma nämnaren är textilfabriken. Här är en länk till en sida där man får veta mer om Evert Holmberg som startade textilfabriken.

Hemvävda tyger hade man nu börjat tillverka i fabrik med större vävmaskiner. En skugga av en hög fabriksskorsten är inte så värst bred. Rör man sig några meter i färggranna kjolar som de här är man plötsligt ute ur skuggan. Alla små flickor älskar den där rosa färgen tror jag och många vuxna kvinnor lägger också fort märke till den. Brages dräktarkiv har valt ut några tyger som de anser hör till folkdräkten för olika kommuner, men sanningen är väl närmast den att kvinnor i hemmen vävde många fler sorters randade och färgade vävar och att även i en textilfabrik som den på det gamla masugnsområdet tillverkades troligen fler mönstervävar än vi vet om idag. Jag minns textilfabriken från någon gång i mitten på 1970-talet. Då var det tal om att lägga ned produktionen men ett tag såldes tygerna i något som kallades "tygrally". Bilismen hade ersatt hästarna och namnet kom sig väl av att man åkte i bil till fabriksbutiken och snabbt valde bland tygerna och körde iväg igen. Jag växte inte upp på Masugnsområdet, men inte så långt därifrån. Vi räknade oss till Oravais kyrkoby på den tiden.

Till en masugn hör givetvis ett järnbruk. Många verkar idag ha glömt det sammanhanget, eftersom järnbruket är den äldre industrihistorien. Masugnen finns inte längre kvar, textilfabriken i tegel byggdes ovanpå den. I en masugn bearbetade man järnmalm som en första etapp eller steg till färdiga järnföremål. Vid Kimo Bruk som grundades 1703 tillverkades många olika föremål och verktyg, men brukets största produkt var stångjärn som användes för olika former av byggen. Järnstängerna var flera meter långa och de hamrades inte ut av en smed utan ett vattenhjul höll igång en stor hammare. Antagligen var det flera män som höll fast järnstången under hammaren med hjälp av stora tänger.

I den mindre "klensmedjan" tillverkade man dock mindre bruksföremål och så fanns det vid bruket också folk som kunde konsten att gjuta järn i formar. En kunskap som överlevde bruksnedläggningen med några 30 eller fyrtio år, in på 1900-talet. På kyrkogården i Vörå finns många gjutna gravkors daterade 1920-1930. I Oravais vid kapellet kan man se de handsmidda gravkorsen som är äldre än de gjutna korsen.


Viktiga Arbetsredskap

VA. Med den bokstavskombinationen kan man göra ganska många logotyper. VASABLADET kan man till exempel skriva. Eller ÖT, Österbottens Tidning. Den andra vill vara hela Österbottens lokalblad och meddelar det redan med namnet på tidningen.

Idag har jag i varje fall läst om sommarteaterpremiärer. Den ena i Kyroboas där det framhålls hur naturskönt området runt vridläktaren är. Jag har inga invändningar. Men jag har suttit på vridläktaren både soliga ljumma vindarkvällar och i regn och beundrat skådespelare som lyckas leka att det är en solig dag på caféet iförda blommig sommarklänning.

Sedan vet jag att ingen sommar i Finland varar i evighet. Senast i slutet på augusti ska de fram igen, de varmare kläderna. För nyanlända flykting grupper och stora barnfamiljer ska budskapet vidare: Bränn inte alla bidragspengar på kläder, satsa på maten istället. Det finns ställen i grannskapet där man kan loppisfynda varma kläder. Nyanlända flyktingar har kanske inte egen bil ännu, men ni som har bil och känner till något om höst och vinter, nordanvinden och sådant.

Börja prata om det redan nu, med de som kom hit i våras och aldrig har upplevt en vinter i Norden.

Diskborste A och O. Mammorna. Försök nå dem.

torsdag 12 juli 2018

#mittvörå

Om ni använder Instagram och tycker det är ok att Kommunbladet får publicera era fotografier kan ni skriva  #mittvörå under era fotografier innan ni delar dem till Instagram. På Instagram använder jag kimo.nu som namn på mina bildsamlingar. Här lyckades jag äntligen efter mycket testande och övande med Instagram få med ett par gula blommor som växer vid morfar Johannes Albins och mormor Elses stugvägg. Det är den rödvita stuga morfar flyttade från Bergby år 1946.

Jag har försökt fråga där, men en sådan detalj är det inte många som minns eller känner till. Det finns många små rödvita stugor kvar i byn, en utav dem är Bergby byastuga förstås. En annan lite större stuga där nära är Vörå Ungdomsföreningshus som är byggd på en långsluttande kulle. Men fjälltoppar i Bergby? Nja...


tisdag 10 juli 2018

Vandringleder i Strandbyar

Lördag 14. Juli gästar Zacharias Topelius Svedbergs skola i Munsala och det blir en eftermiddag med program.

Här är ett stockbord med bänkar i Oravais strandby. Idag kan man vandra eller cykla hela vägen till Nykarleby, Andra sjön, utan att köra på riksåttan. Det blir en rätt så lång promenad så egentligen borde tältet med för en övernattning. Jag känner inte till om det finns någon som hyr ut rum eller har "Bed & Breakfast" verksamhet på gården.

Om jag var Anna Kempe skulle jag naturligtvis försöka vandra hela den biten. Men jag undrar om konditionen räcker. Ikväll var det teaterpremiär, Lumpänglars väg i Kimo, Kyroboas. Så när ni sett det skådespelet kan ni alltså rikta blickarna mot en liten stad i grannskapet. Eller södeut mot Korsholm, vad som ligger er närmast om hjärtat.

måndag 9 juli 2018

En ny motionsvecka har börjat

Det finns olika bra målsättningar man kan hålla framför sig. Botniacyklingen är planerad till 28 Juli, skyltarna om det är redan uppsatta här i Vörå.

Den här flickan till vänster är idag en ung kvinna. Men det här fotot av henne och en kokbok tog jag för ca 10 år sedan. Boken hon vill tipsa om är Dominika Peczynski: Östeuropas kulinariska hemligheter. I biblioteken pågår loppis med avskrivna böcker i Juli och så långt lagret räcker in i augusti får man förmoda. För 50 cent kan man ta hem en bok som man inte behöver återlämna till biblioteket och så kan biblioteket köpa in nyare böcker i stället. (Antar jag)

På tisdag kväll kl. 19.00 tidsreser premiärpubliken med Oravais teater tillbaka till sommaren 1939. Förvandlingen verkar redan nu vara på gång: Fotografierna av skådespelarna börjar bli svartvita.

Söndagen den 8 juli var jag efter Vörådagarnas huvudfest i viloläge under en tall med fågelholkar i träden omkring. Då började en fågel med god härmförmåga (bofink eller stare?) kvittra långa "meningar" eller sångstrofer till en annan. Lät som radio Extrem i fågelriket. Sedan avslutade han utsändningen med ett entusiastiskt. Birrgit!!!, "Birrgit!! "Birrgit är jättebra!. Jaha du? svarade kollegan i tallen intill. Lika frågande var jag. Tills jag skulle hoppa in i bilen och köra hem någon halvtimme senare. Då kör en mopedist på bakhjulet förbi och gasar: BrrrrrT!, Birrrrrrgt! Brrrrgt!

Vem är denna fagra flicka som får unga pojkar så energiska, undrade jag. Kanske är det hon med boktipset om kokboken här intill. Minns inte vad hon heter, men tyckte det var lustigt hon liknade kvinnan på kokbokens pärmbild så mycket.

Jag är i biblioteket ibland. Det finns fler böcker att låna. Välkommen du också. Om du inte ser mig, så jobbar andra bibliotekarier där, som du kan fråga om råd.

Det finns finlandismer hen på biblioteket kan undvika. Exempelvis "Vi finndist på masuunin..."

De levde och bodde vid masugnen, kvinnorna som arbetade i textilfabriken. Männen och barnen. Tidsresan börjar i kväll kl.19.00. Bakåt i tiden, till sommaren 1939. Lycka till med returbiljetterna till 2018. Det är fred i Finland och sommar!

Sommar vid Kimo Bruk

Vöråveckan avrundades med festligheter vid Einars kaffestuga, men denna vecka kommer det ändå att hända mer vid bruket. Sommarteatern har premiär 10 juli, i morgon alltså. Detta år är det den här rosen som blommar mest, det växer även vita rosor strax intill men på grund av att många träd har kapats bort runt den verkar den ha reagerat meed att inte blomma lika myckt som förr om åren. Det blir att vänta och se ett tag, hur växterna anpassar sig till det ändrade ljuset på tomten kring stugan.

Just nu ligger mycket tallris kvar på tomten, men till nästa sommar om inte förr så kommer de kvistarna att vara borta. På det hela taget tycker jag det blev en förändring till det bättre.

Syrenerna och äppelträden är kvar.

lördag 7 juli 2018

Myrbergsgården öppen för besökare idag

På eftermiddagen kan man få guidad visning i några av stugorna söm hör till hembygdsmuséet Myrbergsgården. Skickliga guider som kan mycket om alla textiler i flickboden, textilstugan, smedjan och storstugan. Verkligt intressanta föremål, instrument, stolar, tavlor och fotografier.
Erik Hägglunds fotomuséeum vid kvarnstugan är ibland också öppet för besökare enligt överenskommelse. (Brukar finnas en lapp med telefon nummer till den som har nyckeln till dörren) Erik Hägglunds fotomuséeum är på promenadavstånd från Myrbergsgården. Nära Vöråkyrkan dessa utställningar idag alltså.

Vädret ser ut att bli soligt och klart. Bästa sommarvädret ännu så här tidigt på morgonen.


Till "Hallonpaik"

Vöråveckan fortsätter. Fredagskvällen var det annonserat om musik och sommarfest i "Hallonpaik". Ett ställe där man kan tänka sig att det växer hallon. Det visade sig handla om något som kanske kan beskrivas som "Allsång på Skansen" i miniformat.  Sommarvädret var det bästa tänkbara och motionsrutten inte allt för lång. Det blåste ljumma vindar över åkrarna på vägen hem. Här finns inte så många gårdar från förut, men några nybyggda hus.

Vägen är en rak sandväg. Inga parkbänkar, men orange stapelbara stolar när man väl nått fram.

Det var lite fritt fram för den som ville att gå upp och sjunga. Lite med amerikanska influenser denna kväll. Något om Detroit och emigrantöden och äventyr. Till och med på amerikanska eller på svenska med amerikansk accent...


Här försökte jag få ögonen på vem det är som sitter där med fiolerna. Orkestern "Eitagaddarna" kunde även spela på gitarr och så kunde den som ville sjunga karaoke med datorn.
Bakom scenen är en damm och runt den vackra björkar.
Det går att gå till detta ställe även så att man inte går samma väg tillbaka till "Lägret" vid gamla brandstationen utan tar en ca två kilometers rutt åt andra hållet och kan se nya små blommor och träd medan man traskar på.

Det kan man alltså sätta som mål för sensommaren eller hösten. Om man vill. Idag ska jag försöka ta mig till en textilutställning.

Och så är det naturligtvis "Langradin" förbi Vörå kommungården. Men först lite frukost.

tisdag 3 juli 2018

Vilostenar vid vägen

...och stolar. Jag tror något av bilringen kring midjan faktiskt minskade i omfång, denna dag. Vandrade ca 7 kilometer till Bertby Ungdomsföreningshus och en utställning där av gamla fotografier där besökarna kunde försöka minnas vilka personerna på fotografierna var, eller bara gå runt och se på vilken sorts kläder folk i Vörå använde på 1900-talet. När jag väl kunde sjunka ned på denna stol var jag ändå rätt så trött, med gårdagens minne av Rejpeltvandringen kvar i benen. Längs Lålax-Bertbyvägen var det varierande känslor: I Lålax vackra gårdar och hus, inga parkbänkar, men två platser med vilostenar som man lätt kunde sätta sig på, eftersom det inte var något vattenfyllt dike framför. På väg mot Bertby vackert gula rypsfält och väldiga potatisland men utan några ställen alls, där man kan vila, bara att traska på. Jag fick skjuts av vänlig bekant fritidsledare den sista halvkilometern. Trodde jag inte skulle hinna fram innan utställningen stängde och vågade sticka upp liftartummen.

Här börjar jag samla bilder och modeller av parkbänkar...

"Projekt Parkbänk in progress". Ett inte så allvarligt menat litet motionsprogram för tant Maria som inte gillar att jogga, för att det gör ont i knäna att springa på asfalterade vägar, men som gärna vandrar omkring i egen takt.

Jag letar alltså bänkar där jag kan ha min lilla matsäck med mig och placera den bredvid mig på bänken. Jag matar inte änder med brödsmulor, men gillar om framför bänken finns något vackert att fotografera. En sjö med vattenglitter t.ex.

Den här modellen är "funkis" och enkel, tror Le Corbusier skulle hålla med mig. Inte ska man krångla till det i onödan.

Jag har inte att några tidsramar för denna motionsutmaning, så länge vädret tillåter, bara. Vet inte om jag kommer att börja åka skidor, men tja, varför inte? Nån gång, man kan fotografera bänkmodeller även vintertid även om de inte är så skojiga att sitta på i vinterkylan. Med höstlöv runt, ruskafärger däremot. Kanske kunde det vara något som jag inte bara planerar, utan genomför. Drömma går ju...


söndag 1 juli 2018

Veckoslut med smideskurs


...och sång i kyrkan, Margareta Puiras är präst, 
hon gav oss nya tankar inför Vöråveckan som börjar i morgon.

fredag 29 juni 2018

Smideskurs vid Kimo Bruk

Idag är det smideskurs vid bruket och i morgon Lördag 30 juni, 10.00 16.00, visar deltagarna vad de smitt.

Här har jag testat gjutjärnspannan för att laga plättar med vispgrädde och jordgubbs sylt. Flora vispgrädden är tillverkad med rypsolja, den smälter som ni ser ovanpå den varma pannkakan. Solen genom fönstret i rätt ögonblick för fotografiet var det svåraste i Projekt Plättpanna denna fredag. Lite växlande molnighet idag på förmiddagen. Gissar att de som jobbar med smideshammaren och tängerna  vid städen, nära elden, idag har det ännu varmare.

Mormor Else lagade i sin plättpanna ofta plättar till mig och min syster. Vanligen serverade hon blåbär till.

Jag tittade hur hon gjorde, knepet med att steka plättar i smör är att veta när man häller i plättsmeten och sedan att man inte har för bråttom med att försöka vända plätten. Man lyssnar till hur smöret bubblar och fräser innan man vänder...typ! Är pannan för sval blir det inte någon frasig kant och den bara fastnar i pannan.

Mormor gjorde det här bara i farten. Vi försökte aldrig på den tiden fotografera plättarna, åt bara upp dem direkt.






torsdag 28 juni 2018

Tå Torsdag

Här står jag med tårna i ett par vandrarskor eller sportskor av märket Adidas. Här väl skrivit här förut att jag inte är väldigt märkesmedveten, är skorna bekväma kan jag också använda andra märken. De här är rätt hyfsade i varje fall, men där i sanden och solgasset vid planket som omger startbanan för golfarna och hoppbacken hade jag först i tankarna att fotografera en liten koja högst där uppe på toppen. #cabinlove med Instagram går till en samling bilder på skogskojor av timmerstockar, med skön kvällsbelysning och vackra interiörer. Lite egensinnigt planerade så att det inte alltid är fyrkantiga kojor eller campingstugor, utan de kan vara runda, trekantiga, sexkantiga trädkojor med mera. Det finns en samling till: "cabinporn" som låter värre än det är. Samma sorts bilder, men utan folk för det mesta. Interiörer av fyndiga skogskojor. #palettesbois handlar om lastpallar, vilka trädgårdsmöbler man kan bygga av sådana. Fantastiskt uppfiningsrika projekt där, tycker jag.

tisdag 26 juni 2018

Smidesdagar vid Kimo Bruk

Men vi ska inte gå händelserna i förväg. Detta veckoslut är det på fredag och lördag en kurs i järnsmide vid Kimo Bruk. Det är den sista veckan i juni och Sommarteatrarna har ännu inte haft premiär. Men det går säkert bra att börja boka biljetter redan nu.

Denna vecka motionerar jag med tidningen Mission och undersöker förekomsten av parkbänkar kring Vörå kyrka.

På vägen kan man upptäcka nya saker och ting att fundera över.

Hela tiden gäller det också att försöka ha rätt kläder för det omväxlande sommarvädret.

Oravais Teater spelar en pjäs som utspelar sig omkring år 1939, men vi som lever här och nu 2018 får varje dag försöka skaffa oss rätt kläder för vädret, kanske inte alla gånger ett märkesplagg. bara ett som är praktiskt och gärna förstås med glada färger.

Evenemang vid Kimo Bruk

Det blir många evenemang vid Kimo Bruk i Juli:

Vörådagarnas huvudfest 8 juli, Utomhusgudstjänst 15 juli,

Oravais Teater goes Kyroboas och förvandlar området runt vridläktaren till en masugn / textilfabrik där kvinnorna vill ha mer av ordets makt och löner för sina arbetsinsatser. Skådespelet kallas "Lumpänglars väg".

Premiären är 10 juli. Då är vi vid Sarinelund på "Lumpänglavägen". Teatern utlovar några nya scener för de har flyttat ett portlider till teaterområdet i sommar.

Välkomna!


söndag 24 juni 2018

Finns det liv efter Midsommar?

Ett konfirmandkalas och en Söndags Högmässa. Mesta Midsommarvädret hela dagen. Harriet Beecher Stowe skrev en bok om slaveriet i USA med titeln "Uncle Tom's cabin; or, Life Among the Lowly"

Vi kom in på detta efter att vi hade ätit konfirmandkakan. Av någon anledning. Nelson Mandela i Sydamerika, boer och bänkar med skyltar "whites only" etc, etc.

Med detta foto har vi tagit oss en bit från Hagasessornas fotosessioner i Stockholm. Gone serious historically.

Nu följer här ett antat utslagsvisande kuggfrågor gällande årtal!  Eller så inte. Undertecknad intog viloläge efter Sionharpasångövningar i kyrkan  och motionsrunda med tidningen Mission.

We had lovely weather all day long. #cabinlove
(Den här typen av koja / lada eller lillstuga kallas på engelska ofta "Cabin" om jag förstått saken rätt så pratar man då om "House" när det är ett lite större hus eller hem. Lite som med ordet "villa" som kan på svenska uppfattas som allting ifrån det verkliga representationsresidenset till en "Lillstuga" eller en "Skäristugu"på 30 kvadratmeter i vår skärgård.

fredag 22 juni 2018

Rosa på bal

I Einars kaffestuga. Evert Taube på dragspel: Fritjof Nilsson Piraten och Rosa på bal, i sagan och sångerna. Evert Taube i verkligheten.

Evert Huldén, här på sidan viken, skrev en gång en pjäs om journalisten med ett Z: Zacharias Topelius.

I år blir skådespelet uppfört efter många år i en glömd skrivbordslåda. Rasmus Holmström kommer att spela Topelius som barn och i de tidiga tonåren.

Jag har också skrivit en halvfärdig pjäs om missionären Anna Kempe som samlar damm för att jag känner den blev lite "corny", överromantisk på något vis, jag ville så gärna hon skulle träffa en man att älska i livet. Men jag har aldrig fått det utrett om hon förblev lite "cool" och alltid bara hade män som goda vänner eller kolleger.

Säkert verkar i varje fall vara det, att hon hade familj i Indien och levde där i 40 år, många fler år än vad Brad Pitt gör i filmen "Seven years in Tibet". Anna ville till Tibet, men bergsklättringen till Lahsa förblev en dröm. Anna var i Himalayabergen, men i Indien.

Tänk så det kan hampa sig och slumpa sig.




torsdag 21 juni 2018

Regnrock och badmössa

Här är FREDAG, alls icke torsdag. Regn hos mig. Den mössan har jag använt som badmössa så den är nu lite sliten. Projekt smågrodorna vid midsommarstång verkar alls icke torka in. Vädret i skrivande stund är mera badbassäng hos mig i trädgården eller något.

Den där rosa färgen...skulle försöka ta selfie men vågar inte visa så misslyckade bilder på min nuna i arla morgonstund faktiskt. Tjejen i inlägget här tidigare är mycket sötare. Den här engelska boken är för bra för att kasta i roskis. En regning dag på villan eller i villan. Läs en bok på engelska, det blir en soligare dag sedan igen. More sunny days will come.

Var endaste en engelsk medborgare i UK vet det: Livet handlar om regnväder och just nu verkar de ha skickat över en del av det till oss, som för bara ett halvt dygn sedan lekte vi var mammor i Afrika.

Sånt är livet och sedan ska jag bara få till det på franska ännu. C'est La vie...något något och det brukar enligt sådana som kan franska också vara "Belle".

Välkommen till vår vackra men regniga kommun.

onsdag 20 juni 2018

#mirjazz Midsommar


Dagen före Midsommar.
Ljuset är intensivt och i den här bilden 
var det visst flickans rosa hårband eller huvud duk som fångade intresset. 
Sen kanske det också att jag tycker vi ser lite ut 
som om vi skulle vara kusiner, 
rent av kunde hon vara min dotter.

Använder du Instagram så är 
#mirjazz är en samling foton med tema barnkläder och musik.

Sök mer via MULTILINGUAL LIBRARY



tisdag 19 juni 2018

Soligt hela natten

Midsommar är en underlig tid på året. Den är efterlängtad men helt enkelt bara konstig: Idag regnade det på förmiddagen och in på eftermiddagen men fram emot kvällen blåste regnmolnen iväg och solen lyste in genom fönstret på den glänsande bården på väskan med elefantdekor. Elvatiden på kvällen var det ännu soligt mellan tallarna på husgaveln. Sommarsolståndet är på Torsdag läser jag i Stormossens väggalmanacka. Ahti och Ingemar har namnsdag.

Jag får som vanligt lov att hushålla med slantarna och tänka efter vart jag placerar dem. Det finns ett liv efter midsommar också. Tidningarna med Juli sommarprogram i olika kyrkliga och mera "värdsliga" föreningar ligger på bordet. Det finns inte en chans att man skulle kunna hinna med allt som arrangörerna funderat ut. Men det är bra det ordnas socialt program annars skulle det bli en ganska isolerad känsla av en midsommar framför datorskärmen.

måndag 18 juni 2018

Motionera med tidningen Mission

Hamburgare och kanelbullar är goda. Men blev det för många? Då kan du motionera med tidningen Mission. Den beställer du gratis till någon vän eller väninna eller till ett syskon och så kan ni motionera i byn genom att cykla iväg med tidningen till en annan postlåda. Eller promenera, jogga. Huvudsaken är att du inte ÅKER bil eller gräsklippare. Traktorarbete är bra att kunna, men i detta fall gäller det att använda kroppen.

Efter motionsrundan orkar du sedan säkert igen äta några bullar eller semlor. Jag gillar grekisk yoghurt och sätter nötter och bär eller frukt samt lite flytande honung ovanpå. Jag köper sällan glass.

Om du cyklar, kom bara ihåg att använda hjälm och se upp med bilister, långtradare och lastbilar, speciellt om du inte är på en cykelbana eller om du ska korsa en väg. När man cyklar och det är en blåsig dag kan det hända att man vinglar till och cykeln välter. Det är trist och man kan till exempel skrapa knäna eller få styrstången i magen eller något sådant. Det gör ont. Så hittar du bra men billiga knäskydd till exempel på ett loppis passa på att skaffa dig sådana.

torsdag 14 juni 2018

Varierande arbetsuppgifter

En vanlig dag kan det bli ganska många och olika arbetsuppgifter. Det som vi ofta bara kallar "städa till messomarin", städa till midsommar.

-Datateknik, skriva i bloggen, betala räkningar och skatt, kämpa emot en massa pyttesmå myror som vill bo sambo i ett hörn, diska, laga mat, tvätta kläder, byggarbete i trädgården, transportuppdrag, trädgårdsarbete, (bära vatten till plantor), diska, skogsröjning, korrespondens på olika språk, översättaruppdrag, grafisk planering, fotografering, bildhantering, sopsortering...

Tänk om vi kvinnor skulle gå in för att i det där uttrycket "sköta hushållet" istället ger oss själva titlar och yrkesbeskrivningar som innehåller orden "chef" eller "verkställande direktör" eller något i stil med:

Systemadministratör, journalist, banktjänsteman, skatterådgivare, kock, lokalvårdare och skogstekniker, översättare, fotograf, konstnär, grafiker och forskare på området materialåtervinning, ingenjör...

Det där med kämpa emot pyttesmå samboende sockermyror + ordet chef. Undrar vilken sorts titel en sådan person kunde ha?

VD lokalvårdsenheten?