torsdag 31 maj 2018

Nya vägar, nya projekt i Juni


Återfann en wordpress blogg, som jag inte uppdaterat på några år. Fortsätter med den som fotoblogg i Juni 2018. 
Här skriver jag vidare längre texter och språkövningar, på svenska, engelska (om Anna Kempe boken) samt försöker ta mig vidare med franska och spanska ord, om det jag är intresserad av.

onsdag 30 maj 2018

På väg in i juni

Projekt Trädgårdsbänk, check!
Jordgubbsplantor på väg, check!
Lista på juni musik i kyrkan, check!

Här hoppas jag den nysådda havren kommer att gro utan att det blir fyra veckor regn framöver, att det fortfarande ska finnas tillräckligt med vatten nere i jorden, det var rätt mycket snö vi hade för bara några veckor sedan.

Läget är att det mesta har vi nu sått och planterat och nu väntar vi och ser hur det växer och gror fram till Midsommar. Jag fortsätter som förut med kameran riktad mot de små händelserna nere i gräset, på marken. En vitsvanshjort slank undan kameraögat för några dagar sedan. Liksom svanar, tranor som jag hörde men inte på något snyggt sätt hann fånga med kameran. På det hela taget en mycket minnesvärd Maj månad. Nu känns här bara att: Torr hud! Behöver super After Sun kräm, genast och helst nästan gratis som vanligt. Annars blir tanten riktigt skrynklig.

Dagens länk går till Finlands Röda Kors

Jag har varit RK läxläsningshjälp tre timmar i det lokala biblioteket, (tre onsdagar). Nu tar skolorna sommarlov, men vi försöker för en nyanländ grupp flyktingar från Kongo hitta på sommarprogram som skall hjälpa dem att snabbt komma med i lokalsamhället och börja kunna prata svenska. De kan redan engelska och franska, så jag tycker det med svenskan borde gå lätt som en dans, med så smarta barn och ungdomar!

tisdag 29 maj 2018

Varmt idag


Söker skydd undan solen några timmar. 
Tänk att vi in Finland kan få sådant här väder. 
Det är så ovanligt vackert och härligt. 
Snart blir det Juni och då kanske det ändrar sig något, 
det brukar ofta bli regn några veckor just när sommarlovet börjat. 


söndag 27 maj 2018

I paradiset med Adam och Eva


Idag var jag både i kyrkan och ute i det gröna paradis som vi har just nu, med äppelträd, kvinnor och män, fåglar som kvittrar i träden och försöker lovsjunga våren och hitta en partner och allt der där som händer i maj i naturen: Bygga bo, lägga ägg, ruva, få fågelungar, stressa med att försöka samla mat till dem, akta sig så inte göken flyttar in. Allt som ingår i ett fågelpars liv varje år innan de juvenila ungarna blir flygfärdiga och trillar ur boet eller fattar det där med att flaxa med vingarna omedelbums. I det gröna paradis som Vörå för några dagar förvandlats till, trippade en vitsvanshjort över vägen medan jag hade fullt upp med att fota ett fält med maskrosor. Hann se den vita svansen och den bruna bakdelen innan jag fattat vad jag missat. 

Alla de gula blommorna mot den klarblå himmeln gjorde att jag började höra "Du gamla du fria, du fjällhöga nord" tona in . Måste vara min barndom i Norrbotten nu igen som ställer till det. För fick inte alls just då någon nationalistisk blåvit tanke på att hur det ska gå för Lejonen i nästa landslagskamp i ishockey. Borde man välja sida? Kan man ha två? Två språk, två utav något mer? Två döttrar till exempel?

Varifrån kommer barn, mamma? Hush unge, vi är i kyrkan. 



Naturligtvis är vi i kyrkan för att det är Söndag och högmässa med de blivande konfirmanderna. Det är roligt att sjunga psalmer. Det är roligt att klä sig aningens liberalt. En del kvinnor har till exempel i den lutherska kyrkan väldigt mycket "bling-bling" på sig: Det är silver på blusen, guldarmband och örhängen. Vigselringar och italienska solglasögon med guld på skalmarna. 

Jag tvekar alltid där när det gäller klädkod i lutherska kyrkan: Hur mycket är lagom om man vill me och sjunga lite psalmer? Äkta guld eller "look-like gold" smycken fastän det skulle vara bara påskäggsringar. Luther tyckte katolska kyrkan brassade på lite för mycket med att styla med sin rikedom av just guldiga dekorationer. Har jag för mig. Vörå kyrkan är så där mitt-emellan. Församlingen är luthersk, men predikstolen full med guldfärgade solar och änglar med guldvingar. 
Där är det ok med lite guld tycker jag. Samtidigt som jag kan gilla också ett modernare kyrkorum med vita väggar och en enda abstrakt väv framme vid talarstolen.

I en modern församling 2018, vad får man säga vid ett altare? Tänk om någon skulle säga "livmoder" plötsligt, där mellan bönerna? Fadern, sonen och den helige ande. Det var vad texterna idag handlade om. Men var, när och hur kommer den biten med kvinnor, flickor och mammor in? Som EOS redaktör studerade jag samtidigt lite journalistik och det var tre av de fem de frågorna vi lärde oss att en duktig journalist ska fråga sin intervjuperson. Varför? och Vart? var om jag minns rätt de andra två. 

En stilla undring bara, mitt i naturmystiken och religonen. Jag tror jag fattar: Det är några högmässor kvar till konfirmationen och vi ska inte gå händelserna i förväg. Ett äpple har frön och någon planterar det och sedan börjar det gro och blir ett träd och så vandrar Adam in och upptäcker att där är Eva vid trädet och håller på att skala och dela äpplet och skall till att äta upp några bitar. Vem skapade fruktskalaren? Någon påhittig smed vid Kimo Bruk kanske? Vem skapade honom då? Hur kom han ur mammas magan? Hur kom han in dit?

Livet är som sagt fullt av mysterier. Varje dag ända tills vi fyller 98 år, om vi får leva så länge. 

Var glad för att vi har fint väder. Snart är det sommarlov, testa med att säga "Hej" till en tjej. Kanske är hon helt ok, hyfsad och ler stillsamt och milt tillbaka. Kanske pratar hon också svenska och säger "Hej" och ni kan vara lite vänner ett tag. Innan en tjej till dyker upp och säger "Moi, olen Anna-Minna. Kuka hän on?"

Som sagt i kyrkan i jeanskjol och svart blus idag med gotiskt typsnitt i silver på magan. Kukkamekkon med Marimekko mönster hade någon annan på sig. 

Flower power och pannband. Det är faktiskt 2018 och ska bli intressant se vad sorts skor flickorna har på sig när de komfirmeras i år. Ja, jag vet. Det är inte en catwalk i Paris. Det är en konfirmationsdag i Vörå med soligt väder vi väntar på. Babyn kan komma några kapitel längre fram i livet.








fredag 25 maj 2018

Villa och vila, att vilja sova

Eftermiddagen var solig och varm, arbetsintensiv också för vi har nu långa ljusa nätter och det känns som att det blir svårt att hålla koll på datum och tider. Man får försöka ta vilopaus (siesta) mitt i göromålen och sådant är nästan ovanligt för finländare som har hög arbetsmoral: Inte kan man ju sova på arbetet!

Lepotauko. På finska finns i varje fall ett ord för det som svenskar kallar "vilopaus". Avslappningspaus är väl närmast det som motsvarar "lepotauko" på svenska. "To rest a while". Man måste inte sova. Men vilar, hämtar andan, solbadar. Ovanligt med det sista i vintriga Finland, där kylan om vintern tvingar oss att hålla igång.

Om en vecka vill jag leverera paket, idag försökte jag få reda på när mottagarna har tid att sätta sig för den där vilopausen. Tänker mig att det ska kunna vara möjligt även om villa och båtliv väntar.

Vill du också leverera paket eller blommor eller plantor så är det i Vörå detta veckolsut  Loppis vid Bertby UF lokal. 

Följande evenemang vid Bertby UF är en

FOTOUTSTÄLLNING
3-4.7 kl.14-18

torsdag 24 maj 2018

Duntäcket, tack till syrran

Födelsedagar och examensgåvor

I kväll var det bara igen det allra vackraste sommarvädret. Morgonen var lite sval, men eftermiddagen varm och skön. Vi har ett fruktträd "Jepukrikon"  som blommar för första gången nu. Tror det är någon sorts plommon. Andra exotiska fruktträd är vårt päronträd. I kväll har jag paketerat de första examensgåvorna. Nu har jag några idéer för vad som kunde passa två andra personer, men riktigt nöjd med paketinnehållet är jag inte ännu, får leta lite under veckoslutet. Helst något som inte är för stort, folk kanske ska flytta till nya bostäder och börja studera så det är inte en massa tunga uppslagsverk som är grejen nu tror jag. I apparnas värld hänger jag sanningen att säga inte med till 100%.

Det borde vara något med hur man fixar fotbollsmål och jordbruk. En ny plog från Fiskars? En moped eller en blå traktor? Ett tips om en biogasdriven bil till salu? En solpanel till villan? Kontaktuppgifterna till en snygg solpanelförsäljare? En romantisk pocketbok att ge flickvännen? En reflexbricka med en välkänd banklogo? Unge mannen som vill ha moped har just nu världens bästa kondition just för att han inte har någon moped. Han springer och cyklar. Men ska det sedan bara bli åka omkring med motorfordon hur går det då med fotbollsmålen?

Själv skulle jag bara vilja ha mormors jordgubbstårta med vispgrädde.

onsdag 23 maj 2018

Onsdag med tallsåpa

Den doftar gott, tallsåpan. Tidigt på morgonen idag var det ännu svalt och frisk bris runt de två sommarstugor där jag städar och tvättar golv. Men i åkern har de första gröna groddarna kommit. Korn eller havre blir det. Lika spännande varje år. Det är så vackert grönt att man skulle vilja skrika Ronjas vårskrik. Det är lite med pina och vemod. Jag tycker våren är så vacker och skulle efter vintern vilja dela ut tusen vackra bilder på löv och blommor.

De kommer så snabbt nu och Maj är lika intensivt vacker som alltid och folk lika våryra som vanligt. Det är som om det skulle vara så bråttom ändå: Folk vet att den här tiden i Finland inte varar så länge.

Egentligen tror jag vi borde sakta farten i Maj, istället för att öka på, pressa foten på gaspedalen och bara försöka köra runt efter NÅGOT. Eftermiddagen hittade jag ett mindre blåsigt läge, men var förstås där igen, rädd att bränna upp näs skinnet. Började med hammare och spikar försöka bygga ihop en gammal bänk som jag vill måla vit.

tisdag 22 maj 2018

I himlen så ock på jorden...

Försökte idag komma vidare med städningen i sommarstugorna. På eftermiddagen seglade sådana här moln upp. Så  det blev inget solbada eftersom molnen sedan tätnade. Men förmiddagen var vacker med klarblå himmel och äppelträden började blomma. Nere på jorden började jag känna mig lite som stackars prinsessan Askungen, jämt så får hon städa, slita gno...Gröna Campingstugan ser supermysig ut från utsidan med de nya lönnlöven runt och den mörkare granskogen bakom. Men i ett litet hus med vedeldning: Damm och aska som flyger omkring. När man försöker torka golvet med fuktig trasa, det blir bara en grå hinna som torkar över golvet. Insikten att jag är tvungen att bära vatten och tallsåpa golvet flera varv innan det börjar ens likna något som kan kallas "sommarfräscht". Nå, det är en dag i morgon också. Tvåtiden försökte vi ännu orka en liten bit till, en liten tid bara. Blomkålsplantorna i jorden bredvid trädgårdsboden. De såg mycket små ut i den torra lerjorden. Får se hur det går, vill solbada ha varmt och klart väder, men för att fröna i jorden nu ska gro, behövs det regn. Vilket brukar vad som vanligen händer i början av juni. De här molnen har ännu inte visat sig vara regnmoln åtminstone. Det är sådär kvällsdis nu igen.

Så torr är lerjorden just nu. Svårt att förstå nästan att för bara några månader sedan var åkern snötäckt och det verkade "evigheter" innan systersonen skulle få byta snöscootern till såningsmaskin.

Men titta bara vad "han och papp" fixat!

De är guld värda, önskar jag hade mycket av den sorten. Kungar på gården. VIKINGS! Eller Konungar! Jag som kvinna blir väl då "kona som ska dona" paket och presenter till de tre konungarna.  Har det bakom örat, som sagt.

Lillebror drar också sitt strå till stacken. Rökelse och myrra, vet inte riktigt i vilken loppis jag nu ska komma över det. Undrar varför den där krubbe berättelsen verkar mysko. För att vi ska ha något att fundera över, säkert, bara.


En zen-sten i åkern. Om jag bodde i Japan skulle jag väl knata runt i skojiga träskor och vita sockor i te huset och dra rispapperdörrar fram och tillbaka så vinden inte kan blåsa in dammet över tataimimattorna. Men nu är Gröna Campingstugan inte riktigt helt byggd som en Japansk tesalong, bara lite med inspiration av en sådan. Den har en terass utan sidoräcke så man kan sitta på kanten av terassen och dingla med benen. Men i övrigt försökte jag planera den för vinter i Finland.

Vedeldning alltså. Tallsåpa. Några dagar till.

I Haikuform: Vinter adjö, välkommen vår. Äppelblom.

Vikingarna skulle säkert varit lika kortfattade.



Förmiddagen med äppelblommorna på väg att slå ut. Vi har inget körsbärsträd, men eken håller också på att få löv och lönnen strax intill är vackert ljusgrön med nästan helt utvecklade blad.

Jag hann faktiskt med flera andhämtingspauser i en trädgårds stol på förmiddagen. Satt bara där och gapade av förundran över hur vackert det kan vara på våren och hur snabbt det går för blommorna att bli äppelkartar sedan.

Jag vill visa de här bildenra för våren i Vörå är bara så tjusig och jag förstår inte riktigt de som inte "tajmar" den.

Visst, våren är också en massa män som ska runt med traktorer på vägarna. Vi är inte i stan.

Det är dofter och lukter om vartannat.

Det är som konst. Precis sådana här moln kommer aldrig igen. Bara en vanligt isdag i Maj 2018. Nästan likadana moln kanske, meteologerna kanske har mängder av molnbilden och kan spå väder om sådana här. De ser ut som vita vågori ett hav.

För över tusen år sedan seglade vikingarna här över "Viken".
Den var då inte en leråker. I vattnet över havsbottnen simmade fiskar. Kanske är det en lax där uppe bland molnen?


Här tätnar molnen till. Nu liknar de en nyplöjd åker. En himlaåker över himlajorden.

Änglamarken den gröna.

"Kalla den himlajorden om du vill", var en av mina favorit visor som vi ofta sjöng i skolan. Men nu har jag glömt vem som skrev lyrikraderna och musiken.

Får väl ta och googla det...

Evert Taube. Hur kunde jag glömma det?




måndag 21 maj 2018

Minnesvärd Måndag

Vi hann med mycket och det var sådant väder som jag önskade i de tidiga tonåren: Att man verkligen skulle kunna sitta i solen och njuta och det blåser inte eller seglar hela tiden upp moln, deet är inte svalt och kyligt eller frisk bris. Det var en dag med varmt och vackert sommarväder. Med alla stugprojekt och trädgårdslandbestyr och byte till sommardäck på bilen var jag ändå redan kl. 14.00 ganska färdig. Men med några timmars eftermiddagsvila man lite få ihop tankarna igen. After sun sololja, någon kunde kanske leverera till min dörr någon bra produkt, gratis?

Samma väder i morgon ändå, tack, Gud, amen tack: Skulle så gärna vilja känna några dagar till att det är sommar i landet.

Det är mest mat vi har försökt vara kreativa med idag. Under allt ståhej. En skapande process, där början till något riktigt gott finns i sikte. Kalasmaten. Det är i juni och juli vi gör det mest. Har fest.

söndag 20 maj 2018

Missionsveckoslut

Fotografiet från Lördag, igår morse tidigt vid Andra sjön i Nykarleby, Söndag var det sång i Vörå kyrka. Efteråt hann vi ännu med några timmar jobb i trädgårdslandet och i en av sommarstugorna. Men sedan på eftermiddagen blev det äntligen viloläge.

Jag hoppas kunna fortsätta i morgon, att det inte börjar regna.

Trädgårdslandet där vi nu sått morötter och rödbetor verkar behöva lite regn, men jag tycker det är så trevligt och bra med solsken och uppehållsväder att jag hoppas lerjordarna här omkring ska hålla vattnet strax under jordytan.


lördag 19 maj 2018

Vårspring kring stuguknutar och bryggor

I går var det en dag med missionsveckoslut i Nykarleby kombinerat med trädgårdsland, sparrispremiär och lite städastugor. Mest planerastädastugor.

Och så får lönnen gröna löv och det här trädet som blommar vitt som jag inte vet vad det heter plötsligt vårkänningar. Häggarna blommar också.

Idag blir det mera av samma slag.

Målet är nu bland annat några födelsedagar i början av juni. Gåvor och uppvaktningar, tårtor.

Vi får se hur mycket vi hinner, det är många som tycker att traktor och såningsmaskin är det allra viktigaste just nu.

fredag 18 maj 2018

Liten matsäck

Halv vägs inne i sommarstugestädandet nu. Det känns alltid väldigt mycket att göra när man först tar sig en titt på en sommarstuga efter vintern. Förra sommarens loppisfynd känns ibland som onödiga och bara för många och Mamma Mus och hennes barn har levt loppan här och var och lämnat efter sig några svarta små "frön" som inte blir plantor, ibland på mormors bästa duk som man trodde var i tryggt förvar.
Om någon gått in och ut med leriga skor med ved så är det sedan inte  fräscha och vita golvplankor som är det första man ser. En sommarstuga kan vara utan vatten eller med varmvatten. Så att feja och rusta stugan är inte gjort på en dag, men det är kanske lite av idén. Man ska vara i våren och höra fåglarna medan man arbetar och se de ljusgröna björklöven emot den klarblå skyn där uppe. Det gäller att komma ihåg alla insnöade "myskvällar" i vintras med gråvit himmel och "stillastående björkar", de där dagarna då det inte blåser ett skvatt. I dag har jag bara börjat med den praktiska lilla picknick väskan. Lite apelsinjuice i en glasflaska med lock, men flaskan är praktisk och söt och lätt att ta med så jag ger inte bort den i glasåtervinningslådan. (Bara trasigt glas och burkar utan lock av ordinär design i den ) Jag gillar vacker glasdesign. Den här flaskan hindrar också i köket myrorna att komma åt saften. Vi är många som gillar Valios juicetetror. Nästa gång har jag småkakorna med också. Men årets första utfärd i det gröna är genomförd idag.

Romantiska möten om du är ung med en vän som vill hålla handen?  Njut i såfall! Jag försöker småprata med vänner eller sådana jag hoppas ska vilja bli det, om det så ska vara medan vi vattnar blommorna på gravgården. Sådana som är uppe och går där, ska man gärna säga hej åt, en del svarar inte första gången. De tänker kanske på någon de mist. Men om man inte är ute efter Mr. Handsome Stranger så kan man prata med en kvinna ett slag. Man vet aldrig, kan vara efter femton vattningsdagar har du en ny väninna och så motionerar du i varje fall benen. Gratis, ingen gymavgift behöver du betala. Ett tips är också: Läs bara förnamnen på stenarna och tänk på en baby som kanske är på väg i din bekantskapskrets. Innan dopet nämner du i "misstag" ett vackert namn du läst under motionsrundan med vattenkannan.

En riktigt lyckad fredag i solen var det för eftermiddags skojet var nästan somna i gräset invid liten tall några timmar. Ryggvilan efter morgontimmarnas stugröj.

torsdag 17 maj 2018

Städar sommarstugor

Rafflande rubrik, eller hur? Här är åtminstone en tulpan till, som har ca femton kusiner med sig i rabatten som ser nästan likadana ut. I morgon ännu lite tjempa-tjempa med städredskap. Behöver kanske inte gå in på det i detalj. Det är bara sopa-sopa-aktivitet och lite gnugga-gnugga och sådant där tekniskt ditt och datt som vi kvinnor lattjar runt med på våren. Av någon anledning tycker vi det är nästan skoj. Bara solen skiner och det finns hopp om att sommaren inte riktigt ännu är förbi. Verkar lite tidigt för juniregnen att blåsa in redan nu.

Jag har solat benen och armarna idag, hittade ett ställe i lä för vinden. Skulle beskriva vindhastigheten som "frisk bris".

I morgon fler stugaprojekt innan det blir dags för "puttin' on the ritz" veckoslutet med senaste vintagefynden.

onsdag 16 maj 2018

Paket till examensdagen

Snart blir det dags att bära examensgåvor till studenterna. Om man ger glas eller porslin så behövs stadigt förpacknings-material. I det här fallet satsar vi på glasbägare som kan användas både som saftglas eller som glassbägare. Till de yngre familjemedlemmarna som inte behöver dricka alkohol alls, är grundtanken. De ska ändå vara med på kalaset. Det kan bli festligt även utan snaps. Examensfester firas ofta mitt på dagen och studenterna har lite bråttom vanligtvis, för de vill iväg på kvällen och fortsätta att fira sin studentmössa. Så "sjung om studentens lyckliga dagar". Det är några veckor kvar till studentfesterna men vi har redan nu börjat fundera på maten. Mer om det i Iberias-bloggen.

Sommarplaner och utfärder

Vi har fortfarande det här fantastiska vädret med sol från en klarblå himmel. Och jag är så glad så länge det varar. Dagarna känns långa och det är mycket att göra, men det går bra bara man inte jobbar på i ett streck utan vågar ta någon vilostund även mitt på dagen. På spanska kursen fick vi höra att det är en sorts myt att folk i Spanien skulle arbeta mindre än i vårt land, att de skulle vara såna som alltid skjuter upp göromål tills i morgon. Jag tror det kan vara till och med lite vanskligt och farligt att arbeta för många timmar, det ökar risken för olycksfall i arbetet. Eftersom dagarna nu är så långa, det blir ljust ute redan femtiden på morgonen och natten är bara en slags skymning  som varar ca fem timmar. Så kan det bli så att vi inte tycker vi hinner eller får njuta av somamrvärmen. Vi Finländare gillar ordet "arbete" och tillskriver oss hög arbetsmoral. Men det kan inte vara på så vis att till exempel barn ska vara med i arbetet hur många timmar som helst. Barn behöver vila och lek.

tisdag 15 maj 2018

Rosenblad


Fotot på rosenblad idag onsdag morgon.
Igår såg jag eken har börjat få blad. 
Var till en sommarstuga för att se hur mycket städa det är.
Rätt mycket, tvättar filtar idag.
Men hur man än gör så blir det sommar.
Har fått veta det kommer att bli examenskalas.
Så konstigt! Inte bara ett.
Sjung om studenten.

måndag 14 maj 2018

Sommarstuge städning idag

Vi har rätt så bra vandringleder och cykelbanor här omkring. Det enda som fattas är egentligen en mer samordnad turistinfo med egen logotype och "El camino de costa oeste "
i Österbotten existerar redan. (Det här fotografiet från Oravais, där man har havsutsikt och kan köpa matsäck eller stanna och äta i Fjärdens kaffestuga. Som alla med lokalkännedom vet, är kaffestugan belägen bakom fotografens rygg här.)

Det kan kännas rätt så dragigt och osäkert att cykla längre sträckor längs riksåttan, så på de ställen där det finns asfalterade cykelvägar far man alltså längs dem. Sand och grusvägar finns på många ställen vid sidan av riksåttan, men de är ännu inte skyltade så en person som inte från orten kan säkert ha svårt att veta hur man undviker långtradartrafiken på riksåttan och väljer en mindre väg i samma riktning, så att man sedan kan ta sig till följande asfalterade cykelbana.

Sommarvägar till landet

Vi har det allra mest fantastiskt vackra vårvädret just nu. Naturligtvis blir det teaterföreställningar, inte bara en utan flera. Oravais teater på Lumpänglavägen, tar oss vidare, de antyder att intrigen tätnar denna sommar för de tänker tillfoga en ny bod. Jag har också läst att sagofarbror Zacharias Topelius kommer igen i Nykarleby på något vis.
Det är väldigt mycket på gång med traktorer, harvor och såningsmaskiner just nu också, så det är bra om man vet en och annan lugnare väg att röra sig på, till fots, med cykel eller kanske i en liten bil. Man ser mer av små vårtecken om man inte har så bråttom.

Den här vägen har jag använt så länge jag kan minnas, det är vägen till ett "smultronställe" där vi brukar äta matsäck ute i naturen. Det är lite "södern" känsla över just denna plats. Men i går upptäckte jag också hur skön en sval skogsglänta vid en å kan var en tidig morgon.

söndag 13 maj 2018

Morsdag 2018

På Morsdag tänker man gärna på rosor. Som till exempel de här Rosa Danica från Danmark.
Jag sommarjobbade när jag nyss fyllt tjugo i Danmark en sommar.

Så jag drömmer mig gärna tillbaka till den sommaren. Vi Nordjobbade och det var upp och ner i känslornas berg och dalbana den sommaren. Men vädret var soligt och varmt i både i Köpenhamn och Helsingör.

Detta år var det Morsdag i Vörå och på väg till mamma så såg jag denna holme i det tidiga vårljuset. Många fåglar sjöng vid sjöarna längs vägen: Det var svanar, tranor, gökar, duvor och viggar i ån förutom lövsångare och andra småfåglar. Det var tidigt på morgonen så jag hann med flera vikar och vattendrag. Sedan blev det växthuset någon timme med småparikorna.

lördag 12 maj 2018

Tulpanerna slog ut

Det är svårt att förstå varför en som har det här invid sin dörr, varje år reser ifrån färgprakten. Det är svårt förstås att med tulpaner veta så noga. De har ingen kurskalender där de skulle på förhand meddela att kursen i cinnoberröd färgprakt börjar just 12 Maj 2018. Man får smyga på dem, vänta och kolla in läget. De andra knopparna verkar bli gula, men de tar tydligen en dag till på sig nu. Tajmar in morsdagen.

De här skulle man faktiskt kunna tänka sig att hamsta oljefärg för. Om bara några dagar är det några andra som ska dansa flamenco i trädgården. I Holland har de stora fält av tulpaner har jag förstått. Men hinner man verkligen fatta det med så många på en gång? Tre stycken röda tulpanblommor vid trappan. Är det inte precis minimalismen i det som gör det? Att de är så efterlängtade, perfekta och få. Lite som vi finlandssvenskar.

Nå det är väl ändå att ta i, kanske att vi blir fler än tre, ändå.

Måste testa några olika bildkompositioner. Tre tulpaner som blommar kanske två dagar om året. Det är inte snapshot det handlar om, lite mer planering ska det till.

Mamma gillar malvor, de är perenner och blommar i olika ljusröda nyanser och vitt. De är ok de med. Perenner är bra, man behöver inte varje år gräva och plantera och så  i rabatterna. De flesta perennerna har mormor faktiskt planterat eller sått. Det är konstigt att tänka sig, att de kommer igen varje år.

Undrar om vi har någonstans blommor som gammelmormor sått eller planterat. Hon hette också Maria, gammelmormor. Jåfs innan hon gifte sig med Wilhelm Sigfrids. Jag tror inte hon hade några fler namn. Hon såg i min barndom ut som hennes dotter när jag var i tjugoårsåldern, de åldrades på samma sätt och var mycket lika varandra till utseendet.


De hade humor båda två, var ganska pigga gummor med blå, skojfriska ögon. Lite runda om magen och vitt hår, båda använde ofta ljusblå klänningar och förkläden med blomsterslingor som de själva broderat.

Gammelmormor fick tre barn, men mormor bara en enda dotter. Den här tulpanen har en pistill med tre uddar där i mitten emot det brunsvarta fältet med gula kanter.

Vad kan man ännu säga om en så röd tulpan? Det finns konstnärer som försökt förut, ge sig på den där intensivt röda färgen med målarpenslar. Det är inte en enda färgton, det är skuggor och vita högdagrar där med.

Jag är glad jag hann se dem slå ut, nu finns chansen att jag i november kanske kan köpa färgtuben och har tid och ork att måla. Så många andra saker folk vill man ska syssla med.


Skattedeklaration till exempel. Tusen och en tips om internetsajter man kan besöka. Ziljoner goda projekt i tillvaron som ständigt skall gå före det långsamma arbetet med penslar och färg, så många som skulle promenera förbi och kommentera: Men det där blir du väl inte rik på?

Spanska ordboken här intill på bordet har en dansös på pärmen med just de färgerna i kjolen, blusen och i något smycke hon har i håret.

Spåna vidare, spana vidare i sommarkvällen. Det är säkert fler vårtecken och blommor på gång i olika rabatter och trädgårdar här nu, alla med anknytning till någons mormor eller farmor.

En till bild blir det, sedan ska jag skriva om mina plättar med blåbär.


Där kom den tredje tulpanen med på bild också. Bara så bra jag såg dem, innan solen vandrade vidare kring huset och kvälls skuggan tar bort något av den häftiga röda färgen.

Jag vet inte varför, men nu börjar tankana igen bara kretsa kring middagsmat. Kanske blir man hungrig av att se så länge på så röda blommor?

Majveckorna är så korta, men visst är det ändå värt besväret, att man skottar snö i januari och håller på, bara för att man vet att de tre tulpanerna kommer igen.



fredag 11 maj 2018

Fredag fisk och tomat

Den såg väldigt vissen ut i morse och jag med, kände mig inte så värst alert. Rekord: +35 med solen rakt på termometern idag. Räddade läget med vatten på alla håll och kanter. Nu ska jag bara ha in några rena lakan så är en sommarlya lite mer i trim. Återstår tre då. Det beror på hur noggrann man är. Men det ska man väl vara. Överlag. Så jag hoppas på vackert morsdagsveckoslut. Fotografiet på fredagsomeletten inte så mycket att visa, bäst att bara glömma det, men vara glad och nöjd för potatisarna som jag fick igår. Tusen tack för dem alltså. De blir mat i kanske två dagar till.

Inga nypotatisar växer här ännu, men det blir ett litet mikro-mikro projekt i självhushållningslära att se hur det blir med dem. Midsommarpotatis är drömmen varje år. Den ska vara egenhändigt odlad hos oss, liksom tomaten. Calvos tonfisk köper jag.

torsdag 10 maj 2018

Efter Morsdag, mera med vår fader och dagens bröd!

I Vörå församlingshem 16.05 Kl. 13.00
Mat för 25 euro, hälsar Missionsringen.
Välkomna.

Röda korset och sega gummor

"Don't look back in anger"

Är det inte Mustang Sally låten? En lyrikrad.
Ibland är det svårt att putsa tankarna. Nästan lika svårt som att putsa fönster och tvätta kattens matskål.

Jag hoppas på kattkompis. Kanske jag borde göra mer än bara tvätta koppen? Annonsera i Kattzine Magazine, kanske?

Vi har det mesta paradisvädret just nu, jag är övertygad. Igår var vi många i en trädgård och räfsade löv. Idag har jag sprungit runt knutarna på en annan gårdsplan, barfota utan strumpor och skor. Premiär 2018: Vårspring.

Mössöronen, det vill säga björklöven är äntligen på väg. Rosenbusken har de första ihopvikta små bladknopparna nu också. Dammråttorna fick respass. Jag frågade ingen om lov.






onsdag 9 maj 2018

Chilli och tomater


Nu är det bara några dagar tills växthus starten. 
Sådde nya paprikor.
Chillimodell.

Jag minns inte alltid vad det är för frön jag stoppar snabbt i olika krukor. 

Riktiga  växthusproffs gör det väl mera systematiskt. 

Jag håller på med maten, så då får man tänka till mer 
kring kryddorna och temperaturerna. 
De här små chillifröna blir inte paprikor. 
Chilli är hetare.  

tisdag 8 maj 2018

Rödvita dagen

Jag försöker minnas detta datum. Lördag 19 Maj. Inte Norges nationaldag, men något ditåt. Det finns mycket som är rödvitt förutom röda sommarstugor med vita knutar. Jordgubbar och mjölk, Danska flaggan. Jag var sommarjobbade där en gång i min grönaste ungdom. Gjorde dumheter förstås men försökte sedan bättra mig. Det finns rödvita gitarrer. Det finns jultomtar. De brukar vara rödvita, men förekommer mest i December. Det är inget att fota, men jag fixade rödvita tånaglar. Barfota i gräset. Tänk det, efter all snön i hagen. Rostade paprikor i grädde. Smultron i glass. Nu börjar svindeln infinna sig.

Det är dags att sätta punkt.

I morgon är det en ny dag.





Altartavla i Vasa församling

 I Vasa svenska församling i en broschyr publicerad 2014.  
Men i broschyren finns ingen bildtext om vem som målat tavlan.

Jag minns från mina skolår i en liten by hur vi på en julfest skulle spela olika små teaterstycken för våra föräldrar. Jag fick rollen "Maria".

 "Lättast" ansåg de andra på klassen för hon hade inga repliker, 
Hon skulle bara ha en duk på huvudet och sitta tyst och stilla med en docka.
Jag minns vi funderade mycket i den åldern om livet och sådant vi hört i Söndagsskolan. 
Till exempel om en flicka i byn som vi trodde inte hade någon pappa. Mystiskt!

Vi spelade fler små sketcher, för att få säga något ville jag i följande stycke vara skogvaktare.
Då fick jag istället ha en hatt på huvudet. 


Tavlan är vacker och konstnären låter barnet lysa. 
Ett mycket vanligt kristet motiv. 

Men hur skulle det vara om barnet 
var en flicka och från Afrika.
Hur skulle den altartavlan se ut?
Det skulle vara intressant att se 
en grupp dagisbarn i Finland måla detta motiv.

Jag hoppas någon bildkonstlärare läser detta
 och ger en grupp barn uppdraget:

Måla fler tavlor till Vasa svenska församling!






måndag 7 maj 2018

Måndag kväll, inte ett moln

Dessa ska till växthuset på morsdag är det tänkt. Det är en massa små chillipaprikor som ska planteras om i större krukor. Jag har plantor för tre växthus, men vi får ha några inomhus på alla fönsterbrädor som finns "på heijmane" antar jag. Fungerar mindre bra i de sommarstugor där vi inte eldar med ved eller har tillgång till bergvärmen. Nästa vecka blir det fler sommarstugebesök hoppas jag, allmän vårstädning och vädring i varje stuga. På en eller två ställen gissar jag det ingår dra ris från tomten, räfsa och planera för sommarblommor i krukor. Trädgårdshandskarna på, alltså!
Jag gillar det soliga vädret och hoppas det håller i sig. Vi hade i natt ännu bara temperaturer kring noll grader ute, men termometern klättrar snabbt till + 20 när solen lyser.


Joggingvädret. 

Man nästan ser på bara några timmar 
hur björkarna börjar skicka gröna signaler. 
Men är natten svalare, "tvekar" de förstås
 och viker ihop "mössöronen".
Tallen i nedre vänstra hörnet börjar få nya barr.


Måndag morgon med solig dagg

En dag som började med den mest tjusiga soluppgång, men nu mot middagen har det blivit mer mulet. Likadant i går, kvällen blev sedan solig. Jag läste i går om SLEF i Juni. Enagelifest i Vörå, första veckan i Juni. Något att se fram emot. Den här veckan är det alltså körsång och Morsdag med start på Torsdag i Vörå kyrka Kl.18.00 eller om man håller till i Vasa eller är på väg dit samma dag så är det körer överallt.

Här på sidan skriver jag kanske mer om Hannas & Mirjazz clubbin. Mitt samlarprojekt som handlar om skojiga barnkläder och musiklekar för barn och folk i de yngre tonåren. På Instagram är det #Mirjazz och det hela går bara ut på att jag följer med och försöker skriva någon liten snutt har i bloggen, vartefter arrangörerna går ut med info om sina kurser eller projekt.

söndag 6 maj 2018

Trädgårds säsong start, snart!

(Freja har namnsdag idag)

Nu börjar det bli tid att planera för vårsådden tror jag. Nästa veckoslut är det Morsdag så nästa vecka gäller det att komma på bra gåvor till alla viktiga kvinnor i livet. Jag tycker man kunde ge något bra också till kvinnor som inte har barn, men som annars gör bra saker. Unga kvinnor som någon gång kommer att få barn. Till små flickor som fyller år. Ge dem hopp och roliga upplevelser åtminstone. Det är inte alltid saker små flickor behöver: Det kan vara känslan av att få vara med, att de kommer att få äta, sova och utvecklas, leka och ha roligt. Att de blir accepterade och sedda. Att de inte växer upp med tanken att "pojkar är ändå mer värda". Lite mer jämlikhet alltså. I Framtiden. Det önskar jag idag på Frejadagen.

Fader Vår, jag funderar också på den bönen. Att om det finns en Gud / Eller en "god man" så behöver vi få tro på honom. Hoppas att det blir en bra odlings säsong detta år. För att det är här vi odlar det som skall bli "vårt dagliga bröd".


Här är då den gröna västen som mamma sydde till mig då jag var sju åtta år. Här tycker jag att jag hittat den romantiska kjolen med rosor som passar. Kjolen kan jag få på mig, men inte den lilla västen. Jag bara gillar hur den är skräddad och sydd. 



lördag 5 maj 2018

Västerö naturstig

...Västerö är bäster ö...

Nära Västerö ligger Österö och många andra små skär, grynnor och öar. Det kräver en viss skicklighet att köra motorbåt eller segla i vår skärgård. En del stenar ligger under vattenytan. Därför kan det vara bra att först skaffa sig ett bra sjökort, jag har varit med en gång då vi körde på en sten med en aktersnurra i en motorbåt. Den gången gick det bra, vi kom loss från stenen utan att båtmotorn skadades och ingen föll i sjön. Vi hade flytvästar och jag tror även mobiltelefoner med oss. Det är rätt länge sedan detta hände, när jag bara var omkring tjugo år, så jag minns inte alla detaljer, bara att vi var på väg till en väninnas villa och att var hennes bror som körde båten. Både till Västerö och Österö finns en väg för bilar. Den är rätt svår att köra vintertid för den är smal och krokig, men sommartid är den lätt att köra på. Västerö naturstig börjar bara några meter från en bro. Det finns ett ställe där man kan parkera bilen och läsa mer på en karta. Där nära finns också ett café som brukar ha fler broschyrer och kartor om vad man kan göra där omkring. Paddla kanot till exempel om man inte vill gå naturstigen. Granholmen brukar folk ofta fotografera, för den är mycket vacker. Speciellt i solnedgången.

fredag 4 maj 2018

Melissa och Melina

...har namnsdag 5 Maj. Det är även "Stormossendagen" meddelas det i väggkalendern som kom i postlådan. Zacharias Topelius skrev en saga 1849 som han kallade "Hatten från Paris" (Pariisilaishattu). Den sagan finns i en broschyr eller ett infoblad som Nykarleby stadsbibliotek delar ut.
Martin Wegelius Institutet och "Lirarna" har musikprogram, nothäften och musik kurser för barn och unga. Den dagen vi hittade deras not- och sånghäfte var en verklig "Happyday". Här idag hoppas jag det blir flera sådana, att alla inblandade klarar nästa veckoslut med alla Morsdagsbestyr med glans och stil och säkerhet. Jag skickar Selamta / Salamu till alla lyckliga mammor. Stöd någon missionär med bara fast 5 euro på din dag, eller läs om vad missionärerna just nu arbetar med för olika projekt. Det kan du göra om du tycker du tror på Gud eller inte. Det är bara vanligt vardagligt arbete som vanliga människor håller på med: De bygger brunnar, undervisar skolbarn, översätter texter, hämtar varor och byggmaterial från butiken med biltransport. Du kan också ge bort den lilla tidskriften, det kostar inget. Det inget man måste vara med i, men ge fast tidskriften till någon som vill lära sig svenska. Det finns bra fotografier i tidskriften som kommer fyra gånger om året. Ett till tips på morsdagsgåva är en prenumeration på EOS. (Se föregående inlägg).

I "Hannas & Mirjazz clubbin" spanar vi också på mer musik och roliga sommarkläder.


Majfester att se fram emot

Några tankar om vett och etikett inför Majfesterna: Det blir morsdag och morsgrisar är vi allihopa. På något vis i år också, fast det regnar idag. Den 19-20 maj är det ett veckoslut med mission som tema i Nykarleby. Idag har Rosa namnsdag och jag som har både vita, röda och rosa rosor vid sommarstugorna väntar på att de ska börja blomma. Jag har också hört om några som vill gifta sig i Maj och då får man väl hoppas vädret är på deras sida. Idag blir det ett par fler projekt att ta itu med. Nu har jag bara bestämt att så blir det. Lågtryck är tröttade och ibland en påfrestning för humöret. Men det blir inte bättre av att sitta inne och gräla. Ingen bestämmer egentligen över vädret.

"Tack för att du diskade!" 
Minns det till den som kommer
och gör det för dig nästa gång!

Det är bara så lätt att säga. 
Om du bjuder folk på middag: 
Kalla dem inte snyltgäster.
Lite vuxenhet med i leken, tack! 
Så klarar du av alla Majfester 
med fler vänner än du hade förut. 
Är jag inte klok, så säg!