Soligt och grönt här ännu. Vi har börjat med de första kurserna, försöker hitta klassrum och kursledare eller lärare. Det går också bra att bara gå ut och gå en sväng. Lite svalare känns det, så jag håller på att söka fram yllesockor, fyndade en ny höstjacka i Nykarleby igår. Den är röd och vit. Så då tänker jag tillbaka på min sommar som Nordjobbare i Danmark.
tisdag 15 september 2020
På väg mot höstdagjämning
fredag 4 september 2020
Potatisupptagning
lördag 29 augusti 2020
Potatis
På väg in i September. Igår fick upp halva potatislandet. Anpassat-till-mig. Idag ser ut som att en ny vacker dag är på väg. Potatisupptagningen gratis start på gymnastik kurs. Ryggjumpa i nytt skolhus.
Äntligen. Gårdagens kämpa på stunder kan vi nu lägga bakom oss.
onsdag 26 augusti 2020
Veganmat
Jag har sett Instagram bilder om vegansk mat nyligen. Till och med vegansk ost existerar. Vet inte ännu om det är min livsstil 100 %, men undersöker det. Åtminstone ser jag fram emot att börja en ryggjumpa kurs. Vi har det vackraste vädret idag igen. Just nu lätta sommarmoln och jag ska äta kikärter, chili och couscous. Sedan är det mera städtalko med vimflaskan. Inte vinflaskan. Alltså. Om vädret hålls vackert kanske hemfolket kan börja fundera hur en grön skördetröska startas...
En wim-wim situation alltså. Double Joy, för det är 2 diskbänkar jag har till mitt förfogande just nu.
fredag 21 augusti 2020
Workout med golvtvätt
Vi har grannvädersdag. Jag ska snart jobba med armarna i städposition, inte som smidesdräng åt hammarsmeden, utan veckostädning. Eftersom denna sorts väder inte varar året om här i landet, så går jag säkert ut och fotograferar något i solskenet. Igår var det en Finlayson rosa handduk. Idag funderar jag på att göra något med hjortronorange.
Bara nu för att inte vandra omkring med en golvmopp inomhus precis hela dagen.
tisdag 18 augusti 2020
Kursanmäld
Nu ska det bli ryggmuskelträning. Idag känns det bättre, men det kan bli ännu bättre. Jag sitter ofta krokig framför datorn, så här ska nu tränas mag- och ryggmuskler. En gång varje vecka, det är jag värd.
måndag 3 augusti 2020
Smidefix 2020
söndag 2 augusti 2020
Nya textredigeraren förbättrad
Gillar att man kan ändra typsnitt i inlägget på ett lättare sätt. Vi skriver nu Augusti 2020 och vädret har varit som förut växlande med gräsklippning.
tisdag 28 juli 2020
Gräsklippning
Jag vill protestera, men det enda som hjälper är antagligen att flytta.
Så här några veckor till, troligen genom hela Augusti.
För att jag inte äger ett eget hus där jag kan bo också på vintern.
Marian Talo.
Jag har läst en engelsk version om koranen. Där anges med bokstäverna IMRAN det avsnitt i Koranen som handlar om "House of the family of Mary, mother of Jesus". (Penguin classics, Tarif Khalidi)
Al`Imran blir det på arabiska. Ordet kan alltså då också bli finskans genitivform "Marian" om man kastar om bokstäverna.
Men på arabiska kan jag inte läsa Koranen. (The Quo'ran)
Hur som helst så tyckte jag det var ett intressant sätt att bekanta sig med Koranen, antagligen finns en bok på svenska också för de som inte läser eller förstår engelska.
Här kan man läsa koranen på internet. På svenska alltså.
"Marias ätt" eller "House of the family of Mary, mother of Jesus" Jag gillar den engelska versionen bättre, framför det gammalmodiga ordet "ätt" på svenska. Marias hus, där Jesus familj bor. Om Marias familj. Visst skulle man kunna stryka det gammelmodiga ordet "ätt".
Internetsidan jag länkat till visar i varje fall också de arabiska skrivtecknen. Om någon nu verkligen vill hitta sysselsättning medan gräsklippning pågår. På med hörlurar och öronproppar och börja memorera tecken. Det arabiska skriftspråket är liksom alfabetet enskilda tecken, men om skriften är kalligrafiskt och elegant utformad kan det vara svårt att se var ett tecken börjar och slutar.
Omniglot
Här är en länk till en sida om alla världens skrivtecken. Mängder av information, men lätt att använda. Man kan hitta tecken, alfabet som används idag, men också sådana som inte längre används, till exempel runskrift. (Anglo-Saxon runes)
Det är roligt att skriva och bra att vidga vyerna.
Omniglot om moderna arabiska skrivtecken. Koranen är skriven på klassisk arabiska. Några års studier kanske?
Två gräsklippare. Idag klippte de en timme. Sköna tystnad. Får väl sägas då att klockan tio på morgonen är väl en av de bättre tiderna att utföra det där jobbet. Men inte varje vecka. Jag tycker inte tusenskönor och vitklöverblommor är något värre problem. Jag har inte krav på att en gräsmatta ska vara endast gräs, grön. Jag gillar blomrabatter också.
söndag 7 juni 2020
All mums sing together
En av bröderna fick 7 barn, så det finns släktforskning att syssla med bara vad gäller släkten Kempe.
En del namn tenderar att bli populära igen. Detta veckoslut har vi haft konstigt väder med total stiltje, frisk bris och hällregn och så några dagar grekisk sommarvärme.
I Naturens katedral, Mother Earth råder över oss. De religiösa känslorna kan uttryckas på många sätt, men jag tror alla vill vi ibland komma ihåg våra släktingar som inte längre vandrar här på jorden.
Jorden är egentligen en planet som kretsar kring en stjärna. Vi vet, men med ord vill vi ibland uttrycka oss poetiskt. Just idag fick jag inspiration till gråskale fotografier. Dagen började molnigt.
tisdag 2 juni 2020
Sporty Spice
Hälsningar,
Maria
i samarbete med:
Berits Bär & Trädgård
måndag 1 juni 2020
Juninätter
En och en halv timme
torsdag 13 februari 2020
Specialpedagogik med Karlavagnen och en Sverigelänk på samma tema
Specialpedagogiska hjälpmedel läste jag om i måndags i två broschyrer som jag hittade i Nykarleby bibliotek. Hur man med ett pictogram, bildtecken eller med gester kan kommunicera så att även människor som inte till exempel pratar finska ska kunna förstå vad som avses. Istället för att på ett fordon skriva "Leveä kuljetus" (bred transport) så kunde man alltså använda en bild, som ett vägmärke. Jag har skrivit om detta flera gånger. I broschyrerna tänker sig de som lagat broschyren att ritade tecken eller gester ska stöda barn eller unga med olika former av funktionshinder. Men även vanliga personer kan i vardagen egentligen ha stor nytta av att man stöder talet med ritade bilder eller använder fler gester än att stå med armarna i kors över bröstet som en indianhövding, eller hängande vid sidorna. Någon från Sydeuropa skulle kan ske inte ens reflektera över detta. Men här i Norden är det just rätt vanligt det: Vi använder inte så mycket gester när vi pratar, och en del äldre människor kan till och med bli förargade. "Jag hör inte vad du säger, men jag ser att du står där och viftar som en tokstålla, pekar och har dig..."
Länken till Specialpedagogiska skolmyndigheten i Sverige är här:
spsm
Jobb för spsm
En annan länk som just nu känns aktuell är Otavas utbildning (Karlavagnen) Där är det något med att jag skulle kunna tänka mig att frilansa/jobba med läromedel. För att bli bättre på det där med att betala räkningar då, allstå. Det ständiga spänningsmomentet varje månad. Så jag börjar med att länka upp de här två och läsa vidare på hemsidorna om hur de jobbar.