måndag 18 december 2017

Ekologisk odling och vegetariska alternativ

Yrkesakademin i Österbotten
Kurser i januari 2018 om ekologisk odling

Vegetarisk mat, åtminstone några dagar i veckan har "alltid" intresserat mig. Här ovan alltså en länk för början av nästa år, som jag hittade idag händelsevis när jag skulle kolla menyerna för en av de lokala lunchrestaurangerna.

lördag 16 december 2017

En vecka kvar till vintersolståndet

Julafton och Thomasmäss, eller med andra ord min födelsedag två dagar före julafton närmar sig. Bara en vecka kvar nu. Jag paketerar julpaket mjuka och hårda vartefter jag kommer på en bra idé. Eller hittar en länk. Just idag försöker jag ta det lite lungt efter förra veckans stökande med bilen på verkstan och julstädandet för en god vän. God Jul alltså till alla som händesevis klickar sig fram till den här bloggsidan!

Vi jobbar vidare med idéer kring de alkoholfria alternativen, "cocktail" ingredienser. I höst har jag till exempel gjort etiketter till projektet " Berits Bär & Trädgård".

Produktutveckling alltså. Tankar kring förpackningar, (glasflaskor och syltburkar) Former och material som lämpar sig för olika slag av produkter. De ska se vackra ut i hyllan, men får inte heller väga för mycket om det är med sikte på större partier som skall vidareutvecklas för handeln. Ännu så länge är vi på matcirkelnivån: Vi byter hemmalagade safter och bär i plast, eller glasförpackningar. Men eftersom jag studerat grafisk formgivning i en konstskola, och deltagit i några öppna universitetet kurser i en en konstindustriskola som handlade om ljussättning av fotografier. (Till etiketterna då) så intrresserar alla moment  av produktframställning mig.

torsdag 28 september 2017

Om du vill lyssna på ljudböcker

Om du vill lära dig svenska eller finska genom att lyssna på ljudböcker kan du fråga en bibliotekare om Ljudböcker från Celia.

fredag 1 september 2017

Vi har planterat jordgubbsplantor för några dagar sedan. Vi ska ännu ta upp potatis, tröska havre och vete, samt plocka tomater och gurkor. Vi har också några auberginer, (zucchini) eller squash i trädgårdslandet, de behöver inte vara i växthuset. Det som just nu är spännande är som alltid i bondeliveet: Vädret. Vi skulle behöva fler soliga dagar nu för att växterna ska mogna och vi kan komma ut med skördetröskan i åkern. Det får inte vara för blött och lerigt, då sjunker de ganska små hjulen på skördetröskan ned i jorden och om jag har förstått rätt, så går det då inte så bra att köra framåt. Nu när jag ser ut genom fönstret börjar det sakta bli ljusare. Vi fick mycket regnskurar i natt. Så jag tycker det börjar räcka med vatten nu. Idag blir det mera mat, jag fuskar lite, har köpt tortillas i butiken, men igår bakade jag vetebröd på en liten kamin. Jag har köpt en ny bok om hur man bakar olika sorters matbröd. De som verkar lättast att baka, "pitabröd", och tunnbröd av vete, d.v.s pizzabottnar, visade sig bli ett helt äventyr för på grund av det regniga vädret var det svårt att få röken att gå upp genom skorstenarna. Vi motionerade lite extra med det. Idag ska jag försöka göra saker mindre komplicerade. Jag börjar med att ta en av våra gula tomater och skiva den ovanpå tortillan. Jag hoppas jordgubbsplantorna kastar revor så att när vi tagit upp potatisen kan vi istället plantera några nya jordgubbsplantor i deras ställe. Ännu kanske två eller tre veckor växer plantorna och rotar sig så att i vår har vi nya växter. Fader Vår, börjar en bön på svenska. Jag tror på honom. Men kung Bore, Herr Vinter eller Gubben Frost ställer ibland till det för oss. Så jag planerar också in varmare kläder för tre eller sex månader framöver.

Idag fram emot kvällen känner jag mig både trött och glad, men tycker att på en punkt skulle jag ha kunnat agera lugnare, smidigare. Jag tänkte mig samarbete, men var så trött på eftermiddagen att jag började låta som en visselpipa. En sådan där som gymnastiklärare brukar blåsa i, ni vet! När de absolut vill elevgruppen ska göra något annat än de just har för sig. I detta fall var gymnastikgruppen mina föräldrar som jag tyckte anstrände sig med onödigt arbete. Borde kanske skaffa mig en sådan visselpipa för framtida samarbetsprojekt. Jag var uttröttad av regnet på natten, av att det inte går att få de som kör gräsklippare kring min lägenhet att sluta väsnas. De håller på och håller på, ända tills solen går ned ibland. Ok, kanske att dagens små missar kan förlåtas av vår Herre där uppe. Fader Vår. Daddy Spring. Jag har många gånger undrat över svenska kyrkans viktigaste böner. Jag hoppas han förlåter mig denna dags tillkortakommanden. Jag försöker ta nya tag i morgon. Låt mig bli en mer tålmodig person.

Kimo

torsdag 24 augusti 2017

se.svenska.fi



Började leka med olika annonser och hemsideadresser. Facebook.com/Svenskanu eller svenskanu.fi satte igång mig. KramSverige kanske också har god blåbärskräm?

onsdag 23 augusti 2017

Vill skriva sensommar, inte "höst"

En vecka regnigt och disigt väder. Fortfarande mycket grönt ute, men som om naturen håller andan. Väldigt stilla här under björkarna idag. Jag har sett blåbär, men vill inte riktigt kliva i gummistövlarna. Skulle vilja traska på i sommarsandalerna ännu någon vecka. Sommaren var omväxlande. Det är kanske det bästa ordet. Soliga dagar med värme, men också rätt mycket regn. Växterna gillar detta, en del perenner har två meter långa blomstjälkar. Det är faktiskt rätt djungelartat på sina håll. De som gillar kortkorta snaggade gräsmattor har kämpat hårt denna sommar emot maskrosor och vitklöverblommorna. Jag som inte har golfbanekrav på mina gräsmattor har försökt skriva ordet "äng" några gånger. Ibland också försökt visa bilder på tystgående robotgräsklippare. Jag tycker jag är vanligtvis rätt tyst och snäll, men denna sommar har jag känt som att jag vill ut och protestera. Emot bullret och tjänster jag inte beställt. Det kallas kanske utveckling. Fortfarande kan jag irritera mig över att utveckling sker, men på fel ställen. Jag kan inte kliva med i "gilla" och "grattis" körerna överallt på Facebook. Som att när asfalt och cykelbanor byggs bara på ett ställe. Att några påstår det skall vara bra för hela kommunen när några som vill åka rullskidor får göra det  på asfalt här i en backe, trots att många vägar i andra kommundelar fortfarande är krokiga, grusiga, knappt farbara. Vägar till skolor, vägar hem i höstmörkret. Livsviktiga vägar för de som ska till jobbbet, de som försöker försörja sig och sina familjer med att jobb som inte kan skötas från hemmet, via en dator. För mycket energi på att trimma bort vitklövern, för lite "klöver" och slantar på körbanor och cykelvägar.

fredag 12 maj 2017

Fortfarande ostadigt vårväder


Snart morsdag, men snöflingorna är här allt emellanåt ännu. 
Vi väntar med växterna inomhus.

Fotobyrån 2017

måndag 3 april 2017

Jag har röstat i kommunvalet!


Denna vecka försöker vi fortsätta med det vanliga studieschemat. 
Solen glimtar till efter att jag i blötsnö längtat hela veckoslutet. 
Drivorna har smält undan, vi har fått nysnö igen. 
Flera gånger om, men nu hoppas jag vi är på väg emot den riktiga våren,
med temperaturer kring 10 plus!

måndag 27 mars 2017

Fotobyrån

(Änligen: En solglimt igen. Hela veckoslutet väntade jag)


 Här fick jag chansen att "önska" något inför kommunvalet 2017. Jag önskade att de många bra undervisningsutrymmen vi faktiskt har i denna kommun skulle få ännu bättre utrustning, till exempel för de som kvällstid vill studera musik eller språk. Inte alla människor som studerar är i åldersgruppen 7-18, vi är många som studerar kvällstid också, och den gruppen har många av oss fyllt femtio.

Jag testade också ett nytt tema på bloggen Marias Fotografier och gav den ett nytt namn: Fotobyrån. Just den webb-adressen är kortast och lättast att komma ihåg tycker jag: http://ljusjakt.blogspot.fi/
Någon gång under året kommer jag att skaffa nya visitkort och då kunde den webb addressen placeras på visitkortet:

 ljusjakt.blogspot.fi

På finska är ordet för "fotograf", "valokuvaaja", en som försöker göra bilder av ljuset, ljus. Föremål i ljus. Så för mig som fotograferar föremål i dagsljus och som förstår även finska, föll sig namnvalet naturligt.

Jag uppdaterar i år också följande bloggar:

Iberias ( Om mat på svenska och spanska)
Mira (Om trädgård och mat på svenska och på spanska)
Matdax (Om mat på svenska, med fotografier och recept, receptlänkar, på svenska)
Interior Designs (Tankar kring ett studiobygge / (musikrum, på svenska)
Trädgårdsrum (Om kolonilotter och grönsaksodling, på svenska)
Fotobyrån 2017 (fotosynteser.blogspot.fi) (Mer om mina fotoprojekt under 2017, på svenska och engelska)

måndag 2 januari 2017

Tänker vidare under 2017

Här kommer jag att skriva mer om vad som händer under 2017. Det får räcka med tio bloggar. Min morfars mor fick elva barn, men så långt har jag inte tänkt gå när det gäller antalet bloggar, det får för min del räcka med fler än tolv bonus-barn eller fadderkids. Reserv-mommo och moster som jag är, har jag rätt mycket paket att hålla reda på hur som helst. Tomten behöver en tant som assistent i hans viktiga arbete. Brukar det inte vara så? Vi kvinnor snuttjobbar och projektarbetar vidare. Jag accepterar rollen för husfridens skull. Men visst kan tanten känna sig så där feministiskt engagerad mellan varven. Jag gillar att stå vid spisen och känner mig inte fastkedjad där, inte hller har jag tänkt i våryran bränna upp några brösthållare eller böcker. Bibba-Gitta är mitt andra namn. Birgitta alltså och jag har faktiskt också en utbildning för att kunna vara bibliotekarie. Mer om det i sommar bara jag får hålla på.

Under 2017 uppdaterar jag antagligen dessa bloggar mest ofta:

Iberias

Interior Design

Marias fotografier har fått nytt tema och titel, den heter nu Fotobyrån 2017.

Miramer